Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Η Αλγερία αποφάσισε να τερματίσει την κυριαρχία της γαλλικής γλώσσας


«(AFP) Η Αλγερία υιοθετεί την αγγλική γλώσσα στα εκπαιδευτικά προγράμματα σπουδών, ξεκινώντας από το δημοτικό»

Ιούνιος 23, 2022. Ελλάδα.

Αλγέρι.

Καθώς ο κόσμος περίμενε από το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσεις σχετικά με θέματα που απασχολούν την κοινωνία και τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, η απόφαση όμως που ανακοινώθηκε εξέπληξε τους πάντες, καθώς ο πρόεδρος της χώρας,  Αμπντελματζίντ Τεμπούν, αποφάσισε  να υιοθετηθεί η αγγλική γλώσσα, ξεκινώντας από το τρίτο έτος του δημοτικού, λέγοντας ότι το θέμα υποβλήθηκε σε βαθιά μελέτη από ειδικούς στην εκπαίδευση.

 Αν και η ανακοίνωση δεν παρέχει λεπτομέρειες για το θέμα, η απόφαση άνοιξε συζητήσεις και πυροδότησε  πολύπλευρες εντάσεις στην αλγερινή κοινωνία.

Τα κόμματα θεώρησαν ότι η Αλγερία οδεύει επίσημα να τερματίσει την κυριαρχία της γαλλικής γλώσσας, ειδικά αφού τα υπουργεία συμμετείχαν στην «απομάκρυνση» της γλώσσας του Βολταίρου, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το οποίο ξεκίνησε δημοψήφισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την υιοθέτηση των αγγλικών ως πρώτο ξένη γλώσσα στα πανεπιστήμια αντί της γαλλικής, όπου πάνω από το 90% ψήφισαν υπέρ της προώθησης της χρήσης της αγγλικής στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.

 Μάλιστα ανακοινώθηκε η  κατάργηση των τεστ από το γαλλικό Υπουργείο επαγγελματικής προαγωγής για καθηγητές και καθηγητές, και η καθιέρωση της αγγλικής γλώσσας σε εξωτερικούς διαγωνισμούς πρόσληψης, εκτός από την αποτροπή πολλών κυβερνητικών ιδρυμάτων από τη χρήση της γαλλικής γλώσσας στις εσωτερικές τους συναλλαγές.

 Όπως σημειώνεται αναμένεται μια σφοδρή εκστρατεία από το πολύ ισχυρό γαλλικό λόμπι στη χώρα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του «Παρατηρητηρίου της Γαλλικής Γλώσσας» του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, ο αριθμός των γαλλόφωνων στον κόσμο έφτασε τα 300 εκατομμύρια, μεταξύ των οποίων 13.800.000 Αλγερινοί, ή το 33 τοις εκατό των Αλγερινών μιλούν γαλλικά στην καθημερινότητά τους.

 

«Ανεξάρτητη Αραβία»


 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr