Η Γαλλία καταθέτει πρόταση στη Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση για άρση του βέτο για τα Σκόπια


Ιούνιος 16, 2022. Ελλάδα.

Αναμένεται ότι εντός της ημέρας θα σταλεί επίσημα στη βουλγαρική κυβέρνηση και την Εθνοσυνέλευση η γαλλική πρόταση για το βέτο που επέβαλε η Βουλγαρία στις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονίας για ένταξη στην ΕΕ. 

Αυτό ανακοίνωσε η Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας μετά τη συνάντηση της πρέσβειρας της Γαλλίας στη Βουλγαρία  Φλοράνς Ρομπίν με βουλευτές της Ομάδας Φιλίας με τη Γαλλία στο βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Η συνάντηση έγινε στη Δυτική Αίθουσα της Βουλής και δεν ανακοινώθηκε επίσημα. Σε αυτήν συμμετείχαν και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές ανεπίσημες πληροφορίες, η πρόταση της Γαλλίας θα σταλεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. 

Ανεπίσημα, προβλέπει την κατάργηση του βέτο και η ΕΕ θα γίνει εγγυητής ότι τα Σκόπια θα εκπληρώσουν τους όρους της Βουλγαρίας.

Την Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε απόφαση να στείλει όλες τις προτάσεις για την υπόθεση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση - στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής. Αυτό προκαλεί υποψίες και κατηγορίες από την αντιπολίτευση ότι παρακάμπτει το Υπουργείο Εξωτερικών, που πρωτοστατεί στην εξωτερική πολιτική.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός  Κίριλ Πέτκοφ ανακοίνωσε ότι η υπόθεση με τη Βόρεια Μακεδονία και η απόσυρση του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός» από την εξουσία είναι στην πραγματικότητα αντιπερισπασμός, ενώ διακινούνται σχήματα με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης.

Η παραιτηθείσα υπουργός Εξωτερικών Θεοδώρα Γκέντσοφσκα είπε στους βουλευτές ότι ο Πέτκοφ είχε υποσχεθεί στον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Γουόρχεϊ να ασκήσει βέτο στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό συνέβη κατά τη συνάντησή του στις 17 Φεβρουαρίου, επιβεβαίωσε η Γκέντσοφσκα. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει σχολιάσει κατηγορηματικά το θέμα, αλλά πάντα τονίζει ότι εμμένει στην απόφαση της Εθνοσυνέλευσης.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ευχαρίστησε τη Γαλλική Προεδρία και τη Γερμανία για τις προσπάθειές τους να προωθήσουν τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

dnes.dir.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr