«Η Ελλάδα απελευθέρωσε το ιρανικό πετρελαιοφόρο»


Ιούνιος 14, 2022. Ελλάδα.

Ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή του ότι το κρατούμενο πετρελαιοφόρο υπό σημαία Ιράν απελευθερώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας,  αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο IRNA.

«Παρά την αμερικανική εντολή για κράτηση του δεξαμενόπλοιου και κατάσχεση των εμπορευμάτων υπέρ αυτής της χώρας και την ελληνοαμερικανική συμφωνία για νομική συνδρομή, τελικά η ελληνική κυβέρνηση απελευθέρωσε το ιρανικό δεξαμενόπλοιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του η ιρανική οργάνωση λιμένων και ναυτιλίας.

Τον Απρίλιο, οι ελληνικές αρχές κατέσχεσαν το υπό ιρανική σημαία Lana, πρώην Pegas, με 19 Ρώσους μέλη πληρώματος στα ανοικτά των ακτών του νότιου νησιού της Εύβοιας λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τον Μάιο, ένα ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κατασχέσουν μέρος του ιρανικού φορτίου πετρελαίου στο πλοίο, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από το Ιράν.

Στις 9 Ιουνίου, ελληνικό δικαστήριο την Τετάρτη ανέτρεψε μια προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεπε στις Ηνωμένες Πολιτείες να κατάσχουν ένα τμήμα φορτίου ιρανικού πετρελαίου σε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας.

salamnews.org

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr