Στη Φινλανδία αποσυναρμολογήθηκε το τελευταίο άγαλμα του Λένιν


Ιούνιος 14, 2022. Ελλάδα.

 Το δημοτικό συμβούλιο της Φινλανδικής Κότκα αποφάσισε να αποσυναρμολογήσει και να μεταφέρει στο μουσείο το τελευταίο μνημείο του Βλαντιμίρ Λένιν στη Φινλανδία. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη 14 Ιουνίου το τηλεοπτικό κανάλι YLE .

Το μνημείο, που δημιουργήθηκε από τον Εσθονό γλύπτη Matti Varik, δωρήθηκε το 1979 στην Κότκα από την αδελφή πόλη του Ταλίν. Η φιγούρα του Λένιν βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και έπεσε επανειλημμένα θύμα βανδαλισμών.

Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι διαφωνίες για το μνημείο εντάθηκαν στην πόλη. Ως αποτέλεσμα, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να αφαιρέσει το μνημείο από το δρόμο και να το μεταφέρει στο τοπικό μουσείο.

Παράλληλα, οι δημοτικοί βουλευτές πρότειναν να αφεθεί το γλυπτό στη θέση του, συνοδεύοντάς το με επεξηγηματική πινακίδα. Την ίδια θέση ακολούθησαν και στο μουσείο.

Το μνημείο του Λένιν στην Κότκα ήταν το τελευταίο μνημείο του είδους του στη Φινλανδία μετά την αποξήλωση της προτομής του ιδρυτή της ΕΣΣΔ στο Τούρκου στις 28 Απριλίου. Αυτό το άγαλμα ήταν δώρο από την Αγία Πετρούπολη.

Στο Τάμπερε, το μοναδικό μουσείο του Λένιν εκτός Ρωσίας συνεχίζει να λειτουργεί. Στη Φινλανδία, η φιγούρα του συνδέεται με την ανεξαρτησία της χώρας το 1917.

Την 1η Ιουνίου, εξάλλου,  οι λιθουανικές αρχές δημοσίευσαν οδηγίες για την αποξήλωση μνημείων των Σοβιετικών στρατιωτών. Αναφέρει ότι, καταρχάς, οι τοπικές αρχές πρέπει να αξιολογήσουν εάν είναι δυνατή η μεταφορά των γλυπτών σε μουσεία ή άλλους ειδικά καθορισμένους χώρους.

Izvestia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr