Σέρβος πολιτικός: «Η ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ είναι ευνοϊκή για τον Βούτσιτς που παίζει διπλό παιχνίδι»

(αρχειο)


Ιούνιος 6, 2022. Ελλάδα.

 

Η σκανδαλώδης απόφαση για την απαγόρευση της πτήσης του ρωσικού κυβερνητικού αεροσκάφους με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δεν ελήφθη εξ ολοκλήρου από την ηγεσία της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου.

 Η εικασία αυτή ανήκει  στον Σέρβο πολιτικό, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κινήματος «Απελευθέρωση» Μλάτζαν Τζόρτζεβιτς.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο Βελιγράδι ήταν προγραμματισμένη για τις 6 και 7 Ιουνίου. Ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στις 2 Ιουνίου ότι η κατάσταση γύρω από την επίσκεψη είχε «καταστεί πιο περίπλοκη» καθώς δεν ήταν σαφές εάν οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που περιβάλλουν τη Σερβία θα παραχωρήσουν έναν αεροπορικό διάδρομο για το ρωσικό αεροπλάνο να πετάξει. 

Τρεις γειτονικές χώρες - η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο - ανακοίνωσαν στις 5 Ιουνίου ότι δεν επέτρεπαν σε ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος να πετάξει πάνω από το έδαφός τους, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η επίσκεψη.

«Τρεις βαλκανικές χώρες βρίσκονται εδώ και καιρό υπό κατοχή. Πιστεύω ότι κανείς δεν τις ρώτησε τίποτα», είπε ο Τζόρτζεβιτς.

Ωστόσο, λόγω αυτής της απόφασης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν μπόρεσε να φτάσει στην εξαιρετικά σημαντική επίσκεψη στη Σερβία, πρόσθεσε ο Σέρβος πολιτικός.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Σερβίας έκανε διπλό παιχνίδι κατά την προετοιμασία της επίσκεψης, πιστεύει ο Τζόρτζεβιτς.

«Ο Βούτσιτς είπε από την αρχή ότι θα ήταν πρόβλημα για τον Ρώσο υπουργό να έρθει στη Σερβία – σαν να ήξερε τι επρόκειτο να συμβεί. Παράλληλα, ο Βούτσιτς διαβεβαίωσε ότι εργάζεται προσωπικά για να διασφαλίσει ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί ό,τι κι αν γίνει. Ο Βούτσιτς προσπαθεί να υπηρετήσει τη Δύση και ως εκ τούτου, μέσω των μέσων που ελέγχονται από τον ίδιο, διέδιδε επανειλημμένα φήμες ότι η επίσκεψη του Λαβρόφ φέρεται ότι δεν είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων και ότι ήταν η ρωσική πλευρά που ανακοίνωσε μονομερώς ότι ο Λαβρόφ ερχόταν στη Σερβία. δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στο Βελιγράδι πριν από την επίσκεψη  του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να πείσει τον σερβικό λαό ότι, παρά την πίεση, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη», είπε ο Τζόρτζεβιτς.

Ο Σέρβος αντιπολιτευόμενος πολιτικός υπενθύμισε ότι την παραμονή της


προτεινόμενης επίσκεψης, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ανακοίνωσε ενδιαφέροντα θέματα για συζήτηση με τους Σέρβους συναδέλφους του, τα οποία θα απαιτούσαν σαφείς απαντήσεις.

«Ο Λαβρόφ είπε ότι ενδιαφέρεται να ακούσει τη θέση της Σερβίας τόσο για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια όσο και για τη Δημοκρατία Σέρπσκα. Αυτό είναι άβολο για τον Βούτσιτς.

 Αναγνώρισε ο Πρόεδρος της Σερβίας τον Κρίστιαν Σμίντ, ως ανώτατος εκπρόσωπο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κάτι που ούτε η ίδια η Δημοκρατία της Σέρπσκα, ούτε η Ρωσία, ούτε η Κίνα αναγνώρισαν; 

Όσο για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ο Βούτσιτς δεν αναφέρει ποτέ την απόφαση 1244 του ΣΑΗΕ, η οποία εγγυάται τη σερβική κυριαρχία στο Κοσσυφοπέδιο, και στην οποία η Μόσχα αναφέρεται συνεχώς. 

Η στάση απέναντι στα γεγονότα στην Ουκρανία είναι επίσης ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα - είτε το Βελιγράδι είναι στο πλευρό των εχθρών της Ρωσίας είτε στο πλευρό του ελεύθερου κόσμου, τον οποίο σήμερα μόνο η Ρωσία υπερασπίζεται», σκιαγράφησε ο Τζόρτζεβιτς μερικά από τα πιθανά θέματα για διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιες χώρες έκλεισαν τον ουρανό για τα ρωσικά κυβερνητικά αεροσκάφη. Ένα από αυτά είναι το Μαυροβούνιο, στο οποίο η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού  Ντριτάν Αμπάζοβιτς βρίσκεται σήμερα στην εξουσία , υπενθύμισε ο Τζόρτζεβιτς.

«Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και ο Σέρβος ομόλογός του Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση περιλάμβανε το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Μαυροβουνίου, που ελέγχεται από τον Σέρβο πρόεδρο. Δεδομένου ότι η επιρροή του Βελιγραδίου στο Μαυροβούνιο είναι αρκετά ισχυρή, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο απαγόρευσε την πτήση για τον Σέρβο επισκέπτη», είπε ο Τζόρτζεβιτς.

Η δεύτερη χώρα είναι η Βόρεια Μακεδονία, η οποία είναι μέλος της πρωτοβουλίας ‘Ανοιχτά Βαλκάνια’, συνέχισε ο πολιτικός.

«Ένας από τους κύριους στόχους αυτού του έργου είναι να διευκολυνθεί η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, να απλοποιηθούν οι συνθήκες για ταξίδια μεταξύ διαφορετικών χωρών. Λέω συνεχώς ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σόρος (οργάνωση που αναγνωρίζεται ως ανεπιθύμητη στη Ρωσική Ομοσπονδία) και του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, που οδηγεί στη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας». 

Τώρα προέκυψε η πραγματική ουσία της πρωτοβουλίας αυτής - αποδείχθηκε ότι η Σερβία εξαρτάται από τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, που σήμερα καθορίζουν ποιος θα έρθει να μας επισκεφτεί και αύριο θα μας κλείσουν τον δρόμο για να λάβουμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή άλλα αγαθά» είπε ο αρχηγός του Απελευθερωτικού Κινήματος.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Βουλγαρίας στην ιστορία γύρω από την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στο Βελιγράδι, ο Τζόρτζεβιτς υπενθύμισε ότι αυτή η χώρα έχει επανειλημμένα στην ιστορία έχθρα με τη Σερβία και επίσης επανειλημμένα απομακρύνθηκε από τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία την απελευθέρωσε από τον τουρκικό ζυγό.

«Όποτε χρειάζεται να γίνει κάτι εναντίον της Σερβίας, οι εχθροί μας μπορούν να υπολογίζουν στη συμμετοχή της Βουλγαρίας», είπε ο πολιτικός.

Ο Τζόρτζεβιτς σημείωσε ότι η απόφαση των τριών βαλκανικών χωρών να απαγορεύσουν στον Λαβρόφ να πετάξει πάνω από την επικράτειά τους καθοδόν προς τη Σερβία είναι αντίθετη με τις συνεχείς δηλώσεις του Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι η χώρα του έχει εξουσία στην εξωτερική πολιτική και ότι ποτέ δεν έγινε σεβαστή στην ιστορία όπως είναι τώρα, που κυβερνά το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του.

Τώρα αποδείχθηκε ότι ο πρόεδρος της Σερβίας δεν έχει καμία εξουσία στην περιοχή των Βαλκανίων. 

Όμως, από την άλλη, τα τελευταία γεγονότα είναι μόνο προς όφελός του στο πλαίσιο της επικείμενης επίσκεψης του Γερμανού Καγκελαρίου στις 10 Ιουνίου.

 Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Σολτς αρνείται να έρθει στη Σερβία εάν ο Σεργκέι Λαβρόφ πάει εκεί. 

Αν η Σερβία ήταν πραγματικά μια σοβαρή και ανεξάρτητη χώρα, θα είχε ακυρώσει την επίσκεψη του Σολτς. 

Αφού ο Ρώσος υπουργός δεν μπόρεσε να πετάξει, τότε δεν χρειαζόμαστε τον καγκελάριο της Γερμανίας, μιας χώρας που επανειλημμένα ενήργησε ως κατακτητής στη Σερβία, η οποία διέπραξε τη γενοκτονία των Σέρβων και η οποία είναι ένας από τους κύριους χορηγούς του λεγόμενου ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου.

regnum.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr