ΥΠΕΞ Σκοπίων: Υπό αμφισβήτηση τα ‘Ανοιχτά Βαλκάνια’, εάν ο Λαβρόφ επισκεπτόταν τη Σερβία


Ιούνιος 6, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι απόψε για το «Θέμα της Ημέρας» στο Κανάλι Sitel TV δήλωσε ότι θα υπήρχε έντονη αμφισβήτηση και για τη διεξαγωγή της συνάντησης των «Ανοιχτών Βαλκανίων» στην Αχρίδα εάν  είχε πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Σερβία.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ακύρωσης της επίσκεψης Λαβρόφ ενθαρρύνει, όπως είπε, τη διεξαγωγή της συνάντησης στην Αχρίδα.

Ο Οσμάνι ενημέρωσε ότι προς το παρόν η συνάντηση στην Οχρίδα πραγματοποιείται σύμφωνα με όλα τα σχέδια.

Ερωτηθείς εάν είχε κάποια επαφή με συναδέλφους του από τη Σερβία, ο Οσμάνι απάντησε ότι τις τελευταίες ημέρες ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι τέτοια βήματα, όπως είπε, δεν μας ενθαρρύνουν σε αυτή τη δέσμευση στα Δυτικά Βαλκάνια στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας. Ως εκ τούτου, δήλωσε ο Οσμάνι, ήταν σημαντικό να σταλούν αυτά τα μηνύματα σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες στα Ανοιχτά Βαλκάνια.

«Παρόλο που η Σερβία, φυσικά, είναι ένα ανεξάρτητο κράτος που αποφασίζει τις δικές του προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής, αλλά στο πλαίσιο ορισμένων περιφερειακών πρωτοβουλιών στις οποίες συμμετέχουμε, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, φυσικά είναι σημαντικό για όλες τις χώρες που συνεργαζόμαστε να βρίσκονται στην ίδια γραμμή κάποιων συστημάτων αξιών», είπε ο Οσμάνι.

Τόνισε ότι έχουμε τα Σκόπια έχουν καλές διμερείς σχέσεις με το Βελιγράδι και στο πλαίσιο των περιφερειακών πρωτοβουλιών είναι σημαντικό, όπως υπογράμμισε, ότι η απόφαση της Σερβίας να ψηφίσει στον ΟΗΕ ένα ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι σημαντική στιγμή για την ενθάρρυνση της περαιτέρω συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια.

mkd.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr