Επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ


Φωτό: Αντιτρομοκρατική Μονάδα Κουρδιστάν

Ιούλιος 23, 2022. Ελλάδα.

Ερμπίλ.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φέρονται να δέχθηκαν επίθεση στη στρατιωτική βάση Γκεντού κοντά στην περιοχή Μπασίκα της Μοσούλης.

Ο διευθυντής της διοίκησης του Ζιλκάν, Μουχάμεντ Εμίν Γκαρίπ, δήλωσε στο «Rûdaw» ότι στις 9:30 χθες το βράδυ εκτοξεύτηκε πύραυλος στην τουρκική βάση.

«Ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε στην τουρκική βάση, αλλά εξερράγη πριν προλάβει να φτάσει στη βάση», είπε ο Εμίν Γκαρίπ.

Από την άλλη, η Αντιτρομοκρατική Μονάδα του Κουρδιστάν, ανέφερε στην επίσημη ανακοίνωσή της σχετικά με την επίθεση ότι εκτοξεύτηκαν 3 ρουκέτες στη βάση.

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι εκτοξεύτηκαν 3 ρουκέτες Grad στη βάση και διευκρινίστηκε ότι η μία ρουκέτα έπεσε κοντά στη βάση και οι άλλες 2 ρουκέτες έπεσαν γύρω από το χωριό Gedu. Αναφέρθηκε ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, διαπιστώθηκε ότι οι εκτοξευτές των πυραύλων βρίσκονταν στην περιοχή της «Χίμα Σίτι» στη Μοσούλη, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της ιρακινής κυβέρνησης, ενώ βρέθηκαν 2 ρουκέτες που δεν είχαν εκραγεί.

Κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την επίθεση.


Επίθεση στη βάση μετά τον βομβαρδισμό του Ζάχο 


  

Η επίθεση στη βάση σημειώθηκε μετά τον βομβαρδισμό του παραθεριστικού χωριού Perex στην περιοχή Ζάχο του Ντοχούκ, όπου σκοτώθηκαν 9 άτομα, μεταξύ των οποίων παιδιά, και τραυματίστηκαν 23.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν, ο οποίος έκανε έρευνες στην περιοχή μετά τον βομβαρδισμό, κατηγόρησε την Τουρκία για τον βομβαρδισμό και η διοίκηση της Βαγδάτης ζήτησε επίσης από την Άγκυρα «επίσημη συγγνώμη και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τα εδάφη του Ιράκ».

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αρνήθηκε την επίθεση, λέγοντας: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λάβαμε από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεν υπήρξε επίθεση σε αμάχους».


 Η στρατιωτική βάση Γκεντού

 

Η βάση Γκεντού, κοντά στην Μπασίκα, 12 χιλιόμετρα βόρεια της Μοσούλης, δημιουργήθηκε το 2015 και ονομάζεται επίσης «Bashika ή Zilkan βάση».

Η βάση ιδρύθηκε από τον τουρκικό στρατό για την παροχή εκπαιδευτικής υποστήριξης σε σουνιτικές πολιτοφυλακές.

Rûdaw

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr