Ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε στους πολίτες των Σκοπίων


«Μια ιστορική ευκαιρία ανοίγεται, η επιλογή είναι δική σας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους πολίτες της πΓΔΜ, στην επιστολή που δημοσίευσε σήμερα η γαλλική πρεσβεία στη χώρα»

 

Ιούλιος 7, 2022. Ελλάδα.

Μια ιστορική ευκαιρία ανοίγεται, η επιλογή είναι δική σας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, στην επιστολή που δημοσίευσε σήμερα η γαλλική πρεσβεία στη χώρα.

Ο Μακρόν δεν ισχυρίζεται ότι η γαλλική πρόταση είναι τέλεια, αλλά λέει ότι φέρνει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η πρόταση προωθεί τη Συνθήκη Καλής Γειτονίας στο όνομα των σχέσεων καλής γειτονίας ως θεμέλιο των ευρωπαϊκών αξιών και δηλώνει ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για την ενσωμάτωση νέων κοινοτήτων σε αυτήν. Η χώρα σας είναι ήδη παράδειγμα συνύπαρξης στην Ευρώπη», τονίζει ο Μακρόν.

«Τώρα είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε. Η δύναμη να αλλάξετε τον ρου της ιστορίας είναι τώρα στα χέρια σας. Δεν θα σας πω ότι αυτή η συμφωνία είναι τέλεια, αλλά θα σας επεγκλωβίσει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Όπως κάθε συμφωνία, έτσι και αυτή βασίζεται σε συμβιβασμούς και ισορροπίες. Αυτή η συμφωνία δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την επίσημη ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς σας, είπε ο Μακρόν.

Αναφερόμενος στις συμφωνίες της Αχρίδας και των Πρεσπών με τις οποίες η Βόρεια Μακεδονία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, ο Μακρόν λέει ότι ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας έχει κερδίσει τον σεβασμό όλης της Ευρώπης και η κεκτημένη αξιοπρέπεια του σλαβομακεδονικού λαού δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ.

Στη Βουλγαρία, το σχέδιο συνθήκης αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων. Τελικά όμως η βουλγαρική συνέλευση ήξερε να αναλάβει τις ευθύνες της, με ευρεία και διακομματική ψήφο. Τώρα είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε. Η δύναμη να αλλάξετε τον ρου της ιστορίας είναι τώρα στα χέρια σας.

Με παρόμοια μηνύματα έφτασαν αυτές τις μέρες στα Σκόπια το πρώτο πρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ και ο εκπρόσωπος της γερμανικής Bundestag, Τσαράτσιν.

kanal5.com.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr