Ακίλα Σάλεχ: Η πυρπόληση του Κοινοβουλίου στο Τομπρούκ είναι προμελετημένη πράξη για ανατροπή της έννομης τάξης


Καπνός και φωτιά υψώνονται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ μετά την εισβολή διαδηλωτών στο κτίριο, Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022. (Διαδίκτυο)

 

Ιούλιος 3, 2022. Ελλάδα.

 

 Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμβουλος  Ακίλα Σάλεχ, θεώρησε ότι «η πυρπόληση του κοινοβουλίου μπορεί να είναι μια προμελετημένη πράξη για την ανατροπή της έννομης τάξης », κατηγορώντας τους «υποστηρικτές του πρώην καθεστώτος ότι εισέβαλαν στην έδρα του κοινοβουλίου» και τους θεωρεί  υπεύθυνους για αυτό, γράφει λιβυκό δημοσίευμα.

«Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την έδρα του κοινοβουλίου χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα», είπε ο Ακίλα σε συνέντευξή του στο κανάλι «Al-Hadath», το βράδυ του Σαββάτου, και ευχαρίστησε τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας «για τη μη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών».

Πρόσθεσε, «Εκτιμώ την έκταση της ταλαιπωρίας των Λιβύων», σημειώνοντας ότι «η Κεντρική Τράπεζα δεν έλυσε το πρόβλημα της ρευστότητας και δεν χορηγήθηκαν μισθοί».

Συνέχισε, «Οι Λίβυοι υποφέρουν από κακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρισμού, και έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν, πρέπει η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φατχί Μπασάγκα να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών».

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Τρίπολη, το Τομπρούκ και η Σεμπά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολιτικές και συνθήκες διαβίωσης.

Σε ορισμένες διαδηλώσεις παρουσιάστηκαν φαινόμενα βίας, καθώς η έδρα της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ πυρπολήθηκε και το Κτήριο Ελέγχου των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στη Σεμπά πυρπολήθηκε. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση όλων των πολιτικών φορέων.

Η Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων σχολιάζοντας την πυρπόληση της έδρας της  Προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων επιβεβαίωσε, τα ξημερώματα του Σαββάτου, «το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και να εκφράσουν τα αιτήματά τους ειρηνικά», αλλά καταδίκασε «ορισμένες πράξεις δολιοφθοράς και την πυρπόληση των αρχηγείων του κράτους και παραβίαση των δυνατοτήτων του λιβυκού λαού. Πρόκειται για εγκλήματα που τιμωρούνται από το νόμο και δεν αντιπροσωπεύουν ειρηνικούς διαδηλωτές που διεκδικούν τα δικαιώματά τους».

Σε ανακοίνωσή της, η Προεδρία του Συμβουλίου αναφέρεται στο «δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά και να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους για να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, και αυτό τους εγγυάται το σύνταγμα και ο νόμος». 

Είπε ότι «εκτιμά την έκταση της ταλαιπωρίας που βιώνει ο πολίτης στην καθημερινή του ζωή και το νόμιμο δικαίωμά του να απαιτήσει τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό, και αυτό κάνει η Βουλή των Αντιπροσώπων για να επιτύχει προκειμένου να επιστραφεί η εμπιστοσύνη στον λιβυκό λαό, ο οποίος έχει το δικαίωμα και τη βούληση να το πράξει».

Al Wasat

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr