Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Άγκυρα: Υπάρχουν συνεννοήσεις με Ρωσία και Ιράν και η εισβολή στη Συρία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή


Ιούλιος 24, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι η χώρα του έχει συνεννοηθεί με τη ρωσική και την ιρανική πλευρά για την αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι μπορεί να ξεκινήσει «ανά στιγμή», γράφει τούρκικο δημοσίευμα στην αραβική.

Πρόσθεσε, σε δηλώσεις Τύπου, ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα που η Τουρκία έχει κατανοήσει με τα ρωσικά και ιρανικά μέρη σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ότι η χώρα του «ποτέ δεν ζητά άδεια» από κανέναν.

Ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του στις απόψεις της Ρωσίας και του Ιράν σχετικά με την υποστήριξη του συριακού καθεστώτος, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ PYD και YPG και της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι και οι δύο χώρες αντιτίθενται στην εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αλλά το πιο σημαντικό είναι τι κάνει η Τουρκία στη Συρία, προσθέτοντας ότι η χώρα του «ποτέ δεν ζητά άδεια» από κανέναν πριν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Εξήγησε σε αυτό το πλαίσιο, «μπορεί να ανταλλάξουμε ιδέες, αλλά ποτέ και δεν θα ζητήσουμε την άδεια για τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας», προειδοποιώντας ότι «θα μπορούσε να συμβεί εν μία νυκτί, απροσδόκητα».


Παρόμοιες με τις δηλώσεις του Ερντογάν: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τρομοκράτες»


Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου ήρθαν μετά από παρόμοιες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Τεχεράνη, πριν από λίγες ημέρες, στις οποίες είπε ότι ο φάκελος της στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία θα παραμείνει στην ατζέντα της Τουρκίας μέχρι να διαλυθούν οι ανησυχίες για την εθνική της ασφάλεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τις αμερικανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις περιοχές ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία, επειδή τροφοδοτούν εκεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις και η αποχώρησή τους θα διευκολύνει τη διαδικασία καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όπως είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις, ακόμη και κατά την εποχή των προηγούμενων προέδρων, με χιλιάδες φορτηγά φορτωμένα με όπλα, εξοπλισμό και πυρομαχικά».

Αξιοσημείωτο είναι ότι η παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών στη βορειοανατολική Συρία γίνεται με σκοπό την υποστήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης YPG/PKK που ελέγχει αυτές τις περιοχές και στις ανατολικές περιοχές της χώρας περιλαμβάνονται και αμερικανικές βάσεις.

Υπάρχει επίσης στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή Αλ Τανφ στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Ιράκ, όπου βρίσκεται η στρατιωτική βάση Αλ Τανφ του διεθνούς συνασπισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS.

Σε σχετικό πλαίσιο, ο Ερντογάν είπε ότι η τρομοκρατική οργάνωση «PKK» πιστεύει μάταια ότι μπορεί να εξαπατήσει τον τουρκικό στρατό υψώνοντας τη σημαία του καθεστώτος στη βόρεια Συρία, είπε.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν αναπόφευκτα θα ενωθούν ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις «PKK», «BYD» και «YPG», που σήμερα εκμεταλλεύονται πετρελαιοπηγές ανατολικά του Ευφράτη και τις πωλούν στο συριακό καθεστώς.

 Κατά τη διάρκεια μιας τριμερούς συνόδου κορυφής με το Ιράν και τη Ρωσία την Τρίτη στην Τεχεράνη, ο Ερντογάν -ο οποίος απειλεί να ξεκινήσει τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία από τον περασμένο Μάιο- είπε ότι υπολογίζει «στην υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. "

Ωστόσο, οι Ρώσοι ομόλογοί του, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ιρανός Ιμπραήμ Ραΐσι, προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα έβλαπτε διάφορα μέρη στην περιοχή.

Στις τελευταίες αμερικανικές αντιδράσεις στην αναμενόμενη τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία για την εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης «ISIS» στη Συρία, αλλά τόνισε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο YPG στη βόρεια Συρία.

«Έχουμε κοινούς στόχους στη Συρία με τους Τούρκους εταίρους μας και ένας από αυτούς τους κύριους στόχους είναι η εξάλειψη του ISIS και των εξτρεμιστικών στοιχείων εντός της Συρίας και δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Από το 2016, η Τουρκία έχει ξεκινήσει 3 στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία στα νότια σύνορά της, στοχεύοντας τρομοκρατικές οργανώσεις που θεωρεί ότι απειλούν το έδαφός της, και εξαπέλυσε επίθεση στις αρχές του 2020 κατά των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος, καταλήγει το δημοσίευμα.

turkpress.co

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr