Το Ιράκ ζητά από την Τουρκία να ανοίξει τα φράγματα στον Τίγρη και τον Ευφράτη


Ο ποταμός Ευφράτης από την πλευρά του Ιράκ (από το δημοσίευμα)

 Ιούλιος 17, 2022. Ελλάδα.

Το Σάββατο, ο υπουργός Υδάτινων Πόρων του Ιράκ  Μαχντί Ρασίντ αλ Χαμντάνι κάλεσε την Τουρκία να αυξήσει τις εκροές νερού στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη , ενώ οι δύο χώρες που διαφέρουν στη διαχείριση του νερού αντιμετωπίζουν την πρόκληση της ξηρασίας.

Το Ιράκ είναι μία από τις πέντε χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση στον κόσμο λόγω της αυξανόμενης ξηρασίας, σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, ενώ η Βαγδάτη έχει επανειλημμένα καταγγείλει την κατασκευή φραγμάτων από τους γείτονές της που προκαλούν μείωση της στάθμης του νερού Ιράκ.

Τα σχόλια του αλ Χαμντάνι έγιναν κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνάντησης με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Τούρκου Προέδρου για τις υποθέσεις του Ιράκ,  Φαϊσάλ Έρογλου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρακινό Υπουργείο Υδάτινων Πόρων, για να «συζητηθεί η κατάσταση των υδάτων των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη που εισέρχονται Ιράκ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο υπουργός Αλ-Χαμντάνι ζήτησε από την τουρκική πλευρά να επανεξετάσει το σχέδιο απελευθέρωσης νερού με τρόπο που να διασφαλίζει την ανάγκη του Ιράκ να ξεπεράσει τις τρέχουσες συνθήκες λειψυδρίας».

 Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να «στείλουν μια ιρακινή τεχνική αντιπροσωπεία για να δει επιτόπου την πραγματικότητα της αποθήκευσης νερού στα τουρκικά φράγματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

Τα δύο μέρη αποφάσισαν επίσης να «συζητήσουν τα επιχειρησιακά σχέδια αυτών των φραγμάτων σύμφωνα με τη διαθέσιμη αποθήκευση για να ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση λειψυδρίας που διέρχεται το Ιράκ».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος αξιωματούχος δεσμεύτηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «να δώσει εντολή στην Τουρκική Επιχείρηση Υδάτων και Φραγμάτων να αυξήσει τις εκλύσεις νερού τις επόμενες ημέρες και σύμφωνα με την αποθήκευση που έχει στη διάθεσή της».


Το ζήτημα του νερού προκαλεί συχνά ένταση μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης


Ο Τούρκος πρεσβευτής στο Ιράκ,  Αλί Ρεζά Γιουνάι, ανακοίνωσε σε tweet την Τρίτη ότι «η ξηρασία δεν είναι μόνο το πρόβλημα του Ιράκ, αλλά το πρόβλημα της Τουρκίας και ολόκληρης της περιοχής μας», προσθέτοντας ότι «ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα υπάρξουν περισσότερες ξηρασίες τα επόμενα χρόνια».

Εκτίμησε ότι «το νερό σπαταλιέται σε μεγάλο βαθμό στο Ιράκ και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση αυτών των προβλημάτων», σημειώνοντας ότι «πρέπει να εκσυγχρονιστούν τα συστήματα άρδευσης».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την καταδίκη του ιρακινού υπουργού Υδάτινων Πόρων, ο οποίος ζήτησε να κληθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Τούρκος πρέσβης.

Ο υπουργός ανέφερε σε δήλωσή του, την Τρίτη, ότι «η Τουρκία πάντα επιχειρηματολογεί για το θέμα της σπατάλης νερού σε μια προσπάθεια να ανακατέψει τα χαρτιά για να δώσει στον εαυτό της το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο νερού του Ιράκ, και αυτό συμβαίνει τώρα».

Το Ιράκ γνώρισε ξηρασία τις τελευταίες τρεις εποχές λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, Χατέμ Χαμίντ Χουσεΐν, «η αποθήκευση νερού είναι 60% μικρότερη από πέρυσι».

Πρόσθεσε, σε δήλωση πριν από λίγες ημέρες, που ανέφερε το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα έσοδα του Ιράκ από τους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη υπολογίζονται σε 35%, «σε σύγκριση με τον γενικό μέσο όρο για τα προηγούμενα εκατό χρόνια».

Independent Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr