Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Σκόπια: Τέλος στον κομματισμό, με το νέο νόμο για τον Στρατό


Αύγουστος 1, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας,  υιοθέτησε τις τροπολογίες του νόμου περί υπηρεσίας στο στρατό, αφού αυτές είχαν μπλοκαριστεί από την αντιπολίτευση για έναν ολόκληρο χρόνο.

 Οι τροπολογίες και οι προσθήκες προσθέτουν παροχές στους στρατιώτες και κυρίως αύξηση μισθών του ενεργού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού κατά πάνω από 2.000 δηνάρια.

Επίσης, οι επαγγελματίες στρατιώτες αποκτούν δικαίωμα πληρωμής ενοικίου από τη στιγμή της σύναψης της πρώτης σύμβασης εργασίας στο Στρατό. 

Για το εν ενεργεία στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό προβλέπεται αναρρωτική άδεια στο ποσό του 100% του βασικού μισθού και προσαυξήσεις μισθού και θεσπίζονται ευνοϊκές προϋποθέσεις για υποτροφίες νέων και υποσχόμενων στελεχών κρίσιμων ειδικοτήτων του Στρατού.

Παροχές υπάρχουν και στη συνταξιοδότηση των στρατιωτών. 

Δικαίωμα σύνταξης θα αποκτούν στο εξής οι στρατιώτες μετά τη συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας, δηλαδή 38 ετών για τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Νέος υπολογισμός γίνεται και για το εν ενεργεία στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που απέκτησε δικαίωμα σύνταξης από την ημέρα σύστασης του Στρατού, στο ποσό του 80% της ευνοϊκότερης 10ετούς συντάξιμης υπηρεσίας. 

Με τις τροπολογίες δίνεται η δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων απόλυσης για επαγγελματίες στρατιώτες άνω των 45 ετών στο ποσό των δύο μέσων μισθών, αλλά όχι μικρότερο των 1000 ευρώ για κάθε έτος υπηρεσίας.

Σημαντικό επίσης είναι ότι οι νομοθετικές τροποποιήσεις ρυθμίζουν τον τομέα του επαγγελματισμού, της αμεροληψίας και της νομιμότητας κατά την άσκηση των καθηκόντων στον Στρατό και στο Υπουργείο Άμυνας, με πολιτικά ουδέτερο τρόπο. 

Ο νόμος ορίζει αποφασιστικά ότι δεν υπάρχει χώρος για κομματική δραστηριότητα στον Στρατό και ίσως αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που το VMRO-DPMNE προσπάθησε να εμποδίσει την ψήφιση αυτού του νόμου με 2.000 τροπολογίες.

mia.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr