Nova Makedonija : «Οι σλαβικές διάλεκτοι στην Ελλάδα και στο Πιρίν ως βουλγαρικές είναι συνωμοσία της Μεγάλης Βουλγαρίας!»


Το πρώτο έντυπο σλαβομακεδονικό κείμενο αποτελεί μέρος του «Λεξικού των τεσσάρων γλωσσών» του ιερέα και διδασκάλου Δανιήλ εκ Μοσχοπόλεως , που εκδόθηκε το 1802 στη Βενετία. Ο Γκάνε Τοντορόφσκι στο επιστημονικό του έργο «Η σλαβομακεδονική λογοτεχνία τον 19ο αιώνα» το αποκαλεί μάλιστα «το πρώτο έντυπο  σλαβομακεδονικό βιβλίο»- novamakedonija.com.mk

 

Αύγουστος 4, 2022. Ελλάδα.

«Ο πρόσφατα δημοσιευμένος βουλγαρικός Άτλας δείχνει σλαβομακεδονικές διαλέκτους στο Πιρίν και στην Αιγαιακή Μακεδονία (Ελλάδα) ως βουλγαρικές διαλέκτους. 

Είναι αντίθετος με όλα τα αντικειμενικά ευρήματα της σλαβομακεδονικής διαλεκτολογίας και τους χάρτες της διεθνούς σλαβικής επιτροπής.

 Τέτοιες μη επιστημονικές διατριβές του Ινστιτούτου Βουλγαρικής Γλώσσας, με τις οποίες συνωμοτεί η Μεγάλη Βουλγαρία και οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια προσπάθεια διαγραφής ολόκληρης της σλαβομακεδονικής γλώσσας, της γλώσσας και της πολιτιστικής της ιστορίας από τον χάρτη των Νοτίων Σλάβων, δεν έχουν μέλλον»,  αυτό αναφέρεται στο εκτενέστερο επιστημονικό άρθρο ενός από τους πιο σεβαστούς Σλαβομακεδόνες διαλεκτολόγους Κόστα Πέεβ, που πρωτοκυκλοφόρησε πριν από 20 χρόνια και που η εφημερίδα «Nova Makedonija» δημοσιεύει ξανά αυτή τη φορά με τον τίτλο «Η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών δεν σέβεται τη διεθνή Σλαβική Επιτροπή», γιατί η «επικαιρότητάς του, που δεν ξεπεράστηκε μετά από τόσα χρόνια, παρά τη σφοδρή επιθυμία για κυριαρχία κάποιων πολιτικών και επιστημόνων από τη Βουλγαρία».

Μεταξύ άλλων, στο επιστημονικό του άρθρο, ο Κόστα Πέεβ έχει γράψει:


 Πρόσφατα στη Βουλγαρία, στη Σόφια, εμφανίστηκε ο «Άτλας των Βουλγαρικών διαλέκτων» (ένας γενικός τόμος), που παρήχθη από τη Βουλγαρική διαλεκτολογία και γλωσσική γεωγραφία στο Ινστιτούτο Βουλγαρικής Γλώσσας στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών.

Στον αναφερόμενο γλωσσικό άτλαντα παρουσιάζεται «μόνο το βουλγαρικό διαλεκτικό συνεχές (η ιστορικο-γεωγραφική γη της βουλγαρικής γλώσσας)» και έτσι η βουλγαρική διαλεκτική γλώσσα «πολύ σεμνά και ανεπιτήδευτα» περιλαμβάνει τις ομιλίες από όλη την γεωγραφική Μακεδονία και από τη νοτιοανατολική Σερβία.

Το πρόβλημα του όρου «ιστορικογεωγραφική γη της βουλγαρικής γλώσσας» παραμένει για να το επιλύσουν οι ιστορικοί, αλλά και οι πολιτικοί».

Οι Βούλγαροι διαφώνησαν με τη Διεθνή Επιτροπή Σλαβιστών

«Θα επιχειρηματολογήσουμε μόνο σε γλωσσικό επίπεδο. Ο Άτλας των Βουλγαρικών διαλέκτων περιλαμβάνει τις διαλέκτους από τη Βαρδαρίτικη και την Αιγαιακή Μακεδονία (στη βόρεια Ελλάδα).

 Ακόμη και πριν από τα τέλη του περασμένου αιώνα, η βουλγαρική ομάδα εργασίας για τον γενικό σλαβικό άτλαντα δεν ήθελε να δεχτεί τη θέση των συντακτών «για την ένταξη των δεδομένων σλαβομακεδονικής διαλέκτου στον γενικό Σλαβικό Γλωσσικό Άτλαντα ως ιδιαιτερότητα της  Σλαβομακεδονικής και όχι ως ιδιαιτερότητα της βουλγαρικής γλώσσας».

 Πίσω από αυτή τη θέση βρισκόταν η Επιτροπή για τους Διαλεκτολογικούς Άτλαντες, ή ευρύτερα η Διεθνής Επιτροπή Σλαβιστών. 

Εξαιτίας αυτού, η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών διέκοψε τη συνεργασία με τον Πανσλαβικό Γλωσσικό Άτλαντα».

 

Κατάλοιπο του βουλγαρικού μεγαλοϊδεατισμού



«Ο Άτλας των Βουλγαρικών διαλέκτων είναι κατάλοιπο μιας ιδέας από μια περασμένη εποχή, πριν από ενάμιση αιώνα, όταν δεν υπήρχε  Σλαβομακεδονικό κράτος και όταν χωριστοί κύκλοι από τις γειτονικές χώρες καλύπτονταν από μεγαλομανικές ιδέες για μια μεγάλη Βουλγαρία, μια μεγάλη Σερβία, μια μεγάλη Ελλάδα και αργότερα μια μεγάλη Αλβανία, προσπάθησαν με κάθε κόστος, με πίεση και δύναμη, να αποτρέψουν τη δημιουργία του νέου Σλαβομακεδονικού κράτους στα Βαλκάνια».

 

Δεν παραδέχονται την ξεχωριστή Σλαβομακεδονική γλώσσα

«Παραμένει το αίσθημα πικρίας που επέτρεψαν οι συνεργάτες του Ινστιτούτου Βουλγαρικής Γλώσσας από τη Σόφια να σβήσουν ένα ολόκληρο έθνος, το Σλαβομακεδονικό, τη γλώσσα του, και αυτό σημαίνει ότι έσβησαν και την πολιτιστική του ιστορία, από τον χάρτη των Νοτίων Σλάβων, να του στερήσουν τη θέση που του αξίζουν στο πανόραμα των Σλαβικών Εθνών. 

Οι θέσεις του νέου Άτλαντα των βουλγαρικών διαλέκτων, που πρεσβεύουν μια μεγάλη Βουλγαρία, δεν έχουν μέλλον, γιατί έρχονται σε αντίθεση με την κοινή λογική και την υπάρχουσα πραγματικότητα».



Novamakedonija.com-mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr