Σκόπια: Ο Κοβάτσεφσκι βλέπει ρεαλιστική την ένταξη στην ΕΕ το 2030


Σεπτέμβριος 24, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι αναφερόμενος στην προς την ΕΕ τόνισε ότι η διαδικασία ελέγχου για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 14 μήνες και σύμφωνα με τον ρυθμό με τον οποίο εργάζεται, είναι ρεαλιστικό ότι η ένταξη στην Ένωση θα είναι το 2030.

Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Αμερικής» επισημαίνοντας ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι πολύ σοβαρή - έχει δημιουργηθεί η διαπραγματευτική δομή, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο μη κυβερνητικός τομέας, η επιχειρηματική κοινότητα συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε το 45 τοις εκατό της νομοθεσίας μας εναρμονισμένο με την ευρωπαϊκή και με την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσεγγίσαμε πολύ σοβαρά το θέμα, έχουμε ήδη δημιουργήσει μια δομή διαπραγμάτευσης που επισημοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Διορίσαμε έναν επικεφαλής διαπραγματευτή, δηλαδή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο επικεφαλής σύμβουλος της διαπραγματευτικής ομάδας που είναι πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής και μόνιμος εκπρόσωπος της Δημοκρατίας της Κροατίας, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε φέρει σημαντική εμπειρία. Στις διαπραγματεύσεις εμπλέκεται και η ακαδημαϊκή κοινότητα, ο μη κυβερνητικός τομέας, η επιχειρηματική κοινότητα κ.λπ.», τόνισε ο Κοβάτσεφσκι.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι η χώρα που εντάσσεται με ταχείς ρυθμούς στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι στη χώρα θα ενεργοποιηθούν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.

« Ήμασταν επίσης αισιόδοξοι για την πλήρη ευθυγράμμιση μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ήμασταν η χώρα που έκανε την ενσωμάτωση στις δομές του ΝΑΤΟ την ταχύτερη από όλες εκείνες που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ πριν. 

Γι' αυτό είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι μέχρι το 2030 μπορούμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι σκοπεύουμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στη χώρα που τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ», δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι στη «Voice of America».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr