Τουρκία: Διάλογο με την Ελλάδα ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες


Σεπτέμβριος 28, 2022. Ελλάδα.

 

Το Πεντάγωνο κάλεσε την Τουρκία και την Ελλάδα για διάλογο και αποκλιμάκωση, με φόντο την επιστολή διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Άγκυρα στην Ουάσινγκτον ως απάντηση στην αποστολή αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων από την Ελλάδα σε νησιά του Αιγαίου, σημειώνει η Turk Press.

Αυτό έγινε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, στην οποία εξήγησε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης -«ΝΑΤΟ».

Ο Ράιντερ κάλεσε την Άγκυρα και την Αθήνα σε διάλογο προκειμένου να περιοριστεί οποιαδήποτε πιθανή κλιμάκωση.

Σύμφωνα με τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την κριτική της Τουρκίας για την αυξανόμενη ένταση της Ουάσιγκτον στην περιοχή, ο Ράιντερ είπε: «Όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε, «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, και φυσικά, σας καλώ να θέσετε αυτήν την ερώτηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να λάβετε επίσημη απάντηση σχετικά με αυτό».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις ο οποίος είπε ότι «δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κλιμακωθεί η ένταση» μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, αφού η Ελλάδα εξόπλισε τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά  του Αιγαίου, Λέσβο και Σάμο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr