Ανεπιθύμητος χαρακτηρίστηκε Ιταλός δημοσιογράφος που πήγε στην Τουρκία να μιλήσει σε εκδήλωση


Σεπτέμβριος 30, 2022. Ελλάδα.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος Τζουζέπε Ακόνσια [Guisseppe Acconcia], ο οποίος ήρθε στην Τουρκία για να μιλήσει στο Εργαστήρι της Σχολής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αιγαίου, εμποδίστηκε να εισέλθει στη χώρα στο αεροδρόμιο της Σμύρνης Αντνάν Μεντερές.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος Ακόνσια έφτασε στο αεροδρόμιο της Σμύρνης για να παρακολουθήσει το «Aegean Human Rights School Workshop», όπου κλήθηκε να δώσει ομιλία. 

Ωστόσο, ο Ακόνσια επαναπατρίστηκε με την αιτιολογία του χαρακτηρισμού ως ανεπιθύμητος και του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα. Ο Ακόνσια παρακολούθησε το εργαστήριο μέσω της μεθόδου τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Σέντα Τασκίν από την «Artı Gerçek», στο βίντεο που έστειλε, ο Ακόνσια είπε: 

«Σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να συζητηθούν οι υπάρχουσες μορφές αυταρχισμού και λαϊκιστικές μορφές αντίδρασης, μερικές φορές φτάνοντας στον φασισμό. Ωστόσο, η είσοδος στη χώρα εμποδίστηκε από τις τουρκικές αρχές στο αεροδρόμιο της Σμύρνης».

Ο Ακόνσια είπε ότι είναι δημοσιογράφος και διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα στην Ιταλία, προσθέτοντας: «Ως ερευνητής και ως δημοσιογράφος, παρακολουθώ τις εξελίξεις σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Συρία και η Τουρκία, όπου η Αραβική Άνοιξη είχε επιρροή και θα μιλήσω εν συντομία για αυτό σε αυτό το βίντεο.  Αυτό κάνω» , είπε.

«Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι όσοι επικρίνουν τη στάση των τουρκικών αρχών για το κουρδικό ζήτημα δεν έχουν ελευθερία κινήσεων και έκφρασης», είπε ο Ακόνσια, προσθέτοντας:  

«Αδικηθήκαμε το 2015 επειδή καλύψαμε τον αγώνα των Κούρδων στη Ροζάβα ενάντια στην τζιχαντιστική πολιτοφυλακή του ISIS. Κάναμε αυτή τη δουλειά με άλλους δημοσιογράφους και μας συνέλαβαν όταν πήγαμε στα σύνορα. Μας απέλασαν μετά από λίγες μέρες κράτησης. Τότε, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει ότι αυτή η απόφαση θα έσβηνε μέσα σε λίγα χρόνια. Ωστόσο, φαίνεται ότι 7 χρόνια μετά, η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει». 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr