Ρωσία και Τουρκία αναζητούν τρόπους λειτουργίας των καρτών MIR



Σεπτέμβριος 30, 2022. Ελλάδα.

 

Μετά την αναστολή των τουρκικών τραπεζών σε συναλλαγές με το ρωσικό σύστημα πληρωμής MIR λόγω των αμερικανικών πιέσεων, οι δύο χώρες αναζητούν τρόπους συνέχισης της λειτουργίας του συστήματος αυτού έξω από το κύριο τουρκικό τραπεζικό σύστημα.

Ο διευθυντής του Ρωσοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (RTBC) Αλεξέι Εγκάρμιν πρότεινε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα τράπεζα ή κέντρο διακανονισμού για να λειτουργεί με κάρτες του ρωσικού συστήματος πληρωμών MIR, όπως δημοσιεύει η ρωσική εφημερίδα Izvestia.

Σύμφωνα με τον Εγκάρμιν, η τουρκική πλευρά εξετάζει ήδη μια σειρά εναλλακτικών λύσεων για τη διεξαγωγή οικονομικών συναλλαγών με το σύστημα MIR,  συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας τράπεζας που δεν θα εξαρτάται από την πίεση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

«Ίσως θα είναι μια ειδική τράπεζα ή ένα ειδικό σύστημα που βασίζεται σε διακανονισμούς blockchain ή κλειστή εκκαθάριση. Ίσως ένα ξεχωριστό κέντρο διακανονισμού. Ψάχνουμε και θα παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες - αυτή είναι η θέση της Τουρκίας», δήλωσε ο διευθυντής του RTBC.

Όπως επισημαίνεται, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στα αρμόδια υπουργεία να επεξεργαστούν εναλλακτικές λύσεις για τη χρήση των  ρωσικών καρτών στη χώρα. Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε κυβερνητική συνεδρίαση στις 26 Σεπτεμβρίου, καθώς και στις 23 Σεπτεμβρίου σε συνάντηση του Προέδρου με τους επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και κορυφαίων τοπικών τραπεζών. Δεν ελήφθησαν ακόμη αποφάσεις.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr