Τουρκία – Νόμος Λογοκρισίας: «Οι φυλακές θα γεμίσουν με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς»


Οκτώβριος 27, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος-CHP, Ενγκίν Οζκότς, αντιδρώντας στο νόμο για τη λογοκρισία, δήλωσε:

«Οι φυλακές θα γεμίσουν με εκπροσώπους επιστημόνων, ακαδημαϊκών, βουλευτών, επαγγελματικών επιμελητηρίων που θέλουν να εκφράσουν τα δικαιώματά τους και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Θα μπορούσε μια τέτοια χώρα να είναι μια ελεύθερη χώρα; Μπορεί να πει κανείς ότι μια τέτοια χώρα κυβερνάται από δημοκρατία; Δεν νομίζω», είπε.

Ο Ενγκίν Οζκότς αξιολόγησε την ατζέντα της ημέρας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση .

Αναφερόμενος στην πρώτη αναθεώρηση του νόμου περί λογοκρισίας από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Οζκότς είπε:

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκανε την πρώτη αναθεώρηση του νόμου περί λογοκρισίας και τον δέχθηκε για επανεξέταση επί της ουσίας. Μας φτάνει; Όχι, δεν βλέπουμε αρκετά. Το πρωταρχικό αίτημα από εμάς είναι να σταματήσουμε να τίθεται σε ισχύ αυτός ο νόμος περί λογοκρισίας αμέσως.

Η δήλωση υπουργού Δικαιοσύνης, που έχει μπει στη θέση του δικαστηρίου, ότι «δεν θα γίνει τίποτα με τους αντιδρούντες» δεν είναι διαβεβαίωση για εμάς, ούτε μπορεί να είναι διαβεβαίωση για τους συνομιλητές του. Η εγγύηση μας είναι ο νόμος. Ενεργούμε βάσει νόμου.

Θα εγγυηθεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης ότι αύριο δεν θα κληθούν δικαστήρια οι αντιδρούντες; Τι θα συμβεί εάν ο Υπουργός Δικαιοσύνης πει «το είπα, αλλά τώρα κάνουμε ότι χρειάζεται»; είπε.

 

Η λογοκρισία εφαρμόζεται 7 μήνες πριν τις εκλογές


Ο Οζκότς θα τονίσει ότι η Λαϊκή Συμμαχία (Ερντογάν- Μπαχτσελί), από την άλλη, θεσπίζει τον νόμο λογοκρισίας με μεγάλη βιασύνη. Γιατί θεσπίζει τώρα το νόμο για τη λογοκρισία; Γιατί υπογράφει κάτι τέτοιο 7 μήνες πριν τις εκλογές;

Γιατί δεν θέλει οι πράξεις του και το τι θα κάνει να ακούγονται και να συζητούνται από την κοινωνία. Λένε, «Το τελετουργικό είναι δουλειά για έναν άνθρωπο, δεν χρειάζονται λόγια». Αυτός ο νόμος είναι νόμος λογοκρισίας και θα στερήσει την ελευθερία από τους ανθρώπους».


Θα γεμίσουν οι φυλακές με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς

 

 

«Θέλουμε το Συνταγματικό Δικαστήριο να αξιολογήσει το αίτημά μας για αναστολή της εκτέλεσης το συντομότερο δυνατό», είπε ο Οζκότς, προσθέτοντας: «Αν μιλήσει ο Τύπος είναι έγκλημα, αν μιλήσει ο βουλευτής είναι έγκλημα, αν το μιλήσει ο πολίτης είναι έγκλημα, αν μιλάνε οι μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι έγκλημα, αν μιλάνε τα επαγγελματικά επιμελητήρια είναι έγκλημα...

Ο καθένας μπορεί να φυλακιστεί για χρόνια αναπτύσσοντας έναν μηχανισμό λιντσαρίσματος χτυπώντας την πόρτα ένα πρωί, ερευνώντας το σπίτι του, κρατώντας τον, συλλαμβάνοντας και χωρίς δίκαιη δίκη.

Με αυτόν τον νόμο λογοκρισίας, αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Οι φυλακές θα γεμίσουν με εκπροσώπους επιστημόνων, ακαδημαϊκών, αναπληρωτών, επαγγελματικών επιμελητηρίων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που θέλουν να εκφράσουν τα δικαιώματά τους. Θα μπορούσε μια τέτοια χώρα να είναι μια ελεύθερη χώρα; Μπορεί να πει κανείς ότι μια τέτοια χώρα κυβερνάται από δημοκρατία; Δεν νομίζω ότι μπορεί να ειπωθεί», δήλωσε σύμφωνα με την Sozcu.

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr