Ηνωμένα Έθνη: Απορρίφθηκε η ένσταση της Ρωσίας για έρευνα στα ιρανικά drones στην Ουκρανία


Οκτώβριος 27, 2022. Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής δικηγόρο των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας αυτής της οργάνωσης, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό και το αίτημα της Μόσχας, έχει το δικαίωμα να διερευνήσει την κατηγορία για χρήση από τη Ρωσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατασκευής του Ιράν στην επίθεση στην Ουκρανία. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε συγκαλέσει συνεδρίαση για το θέμα αυτό, όπως σημειώνει η Deutsch Welle.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε την Τετάρτη Οκτωβρίου μετά από αίτημα της Ρωσίας.

Με αυτό το αίτημα, η Μόσχα θέλησε να αποτρέψει την έρευνα του Αντόνιο Γκουτέρες, γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την αναφορά δυτικών χωρών για χρήση από τη Ρωσία ιρανικών drones στις επιθέσεις της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει υποστηρίξει ότι ο Γκουτέρες θα παραβιάσει τον Χάρτη του ΟΗΕ με αυτήν την έρευνα.

Ο Αμίρ Σαΐντ Ιρουάνι, Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, επίσης σε παρόμοια θέση σχετικά με το αίτημα προς τη Γραμματεία του Συμβουλίου Ασφαλείας για διεξαγωγή έρευνας για τις επιθέσεις με drone στην Ουκρανία, ισχυρίστηκε ότι αυτό το αίτημα είναι «παράνομη πράξη και σαφή παραβίαση των ρητρών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία υποστήριξαν τη διερεύνηση

Πριν από αυτό, οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη είχαν υποστηρίξει το αίτημα της Ουκρανίας για διεξαγωγή έρευνας για το θέμα αυτό και ανακοίνωσαν ότι η πώληση ιρανικών drones στη Ρωσία παραβιάζει την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, απέρριψε τις κατηγορίες των δυτικών χωρών σχετικά με τη συνεργασία της Τεχεράνης και της Μόσχας στον πόλεμο στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών «δεν έχει την εξουσία να ερευνήσει τη χρήση drones  που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία».


 Παραβιάζεται το ψήφισμα 2231 για το Ιράν


Ως προς αυτό, η Ρωσία ζήτησε από τον επικεφαλής δικηγόρο του ΟΗΕ να δηλώσει στη συνάντηση της Τετάρτης εάν η έρευνα του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα αυτό αποτελεί παραβίαση του άρθρου 100 του Χάρτη του ΟΗΕ και των διατάξεων του ψηφίσματος 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας ή όχι.

 

Ο Μιγκέλ ντε Σέρπα Σουάρες, ο επικεφαλής δικηγόρος των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο, απέρριψε το αίτημα της Ρωσίας να μην ερευνηθεί η χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη χώρα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι «ελλείψει περαιτέρω καθοδήγησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας θα συνεχίσει να προετοιμάζει εκθέσεις [για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2231] με τον τρόπο που έχει προετοιμαστεί μέχρι σήμερα».

 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος δύο φορές το χρόνο, συνήθως στα μέσα και στο τέλος του έτους.

 

Ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρωσίας, ο Ρόμπερτ Γουντ, ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, είπε ότι η Μόσχα προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από το «μεγάλο λάθος της στην Ουκρανία».

 

Επεσήμανε ότι το 2017, με βάση το ίδιο ψήφισμα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είχε ερευνήσει τις αναφορές που δημοσιεύτηκαν για τη χρήση ιρανικών πυραύλων από τις πολιτοφυλακές Χούτι της Υεμένης σε επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.

 

Ο Nicolas de Riviere, πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι «παραβιάζει συνεχώς τον Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει τις αρχές του, επιτιθέμενη στη γειτονική χώρα και ισχυριζόμενος ότι προσαρτά εδάφη στην επικράτειά της».

 

Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία έχει επιτεθεί σε ουκρανικές υποδομές με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σκότωσε δεκάδες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών επαρχιών της Ουκρανίας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr