Ιράν και Τουρκία συζητούν την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου


Οκτώβριος 23, 2022. Ελλάδα.

Καθώς η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκάλεσε ανησυχίες σε όλο τον κόσμο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα κέντρο φυσικού αερίου στην Τουρκία για την Ευρώπη στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο και Πρόεδρο του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γράφει η τουρκική εφημερίδα Sozcu.

 Ενώ η πρόταση του Πούτιν βρισκόταν ακόμη στο προσκήνιο των ΜΜΕ, μια αξιοσημείωτη δημοσίευση προήλθε από τον ιρανικό Τύπο.

Το Ιράν και η Τουρκία συζήτησαν την κατασκευή ενός νέου διασυνοριακού αγωγού, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας ειδήσεων του ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου.


Η συνάντηση στην Άγκυρα


Οι υπουργοί από το Ιράν και την Τουρκία συναντήθηκαν στην Άγκυρα προκειμένου να ανανεώσουν την 25ή σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου ή μια νέα συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ιράν να αυξήσει την ποσότητα του πετρέλαιο του.

Το πρακτορείο ειδήσεων Shana μετέδωσε ότι ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί συναντήθηκε με ανώτερους Τούρκους υπουργούς και αξιωματούχους για να συζητήσουν βασικά ζητήματα στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.


«Νέος αγωγός φυσικού αερίου από Ιράν σε Τουρκία»


Τονίστηκε ότι το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν η δημιουργία νέου αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου από τα σύνορα μεταξύ Ιράν και Τουρκίας. Στην έκθεση, οι δύο χώρες συμπεριέλαβαν επίσης πληροφορίες ότι  τέθηκαν προς συζήτηση οι δασμοί της Τουρκίας στις εισαγωγές πετροχημικών προϊόντων από το Ιράν.

Σημερινό δημοσίευμα, εξάλλου, του ιρακινού πρακτορείου Shana αναφέρει ότι ο  διευθυντής αποστολής της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Φυσικού Αερίου (NIGC) ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνάντησης με τους εκπροσώπους της τουρκικής εταιρείας Butas και την επίτευξη νέων συμφωνιών.

Όπως σημειώνει η NIGC, ο Mohammad Reza Julaei είπε: «Σύμφωνα με τις συμφωνίες, όλες οι τεχνικές, επιχειρησιακές και εκτελεστικές δραστηριότητες εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Τουρκία θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων 6 μηνών με συντονισμό και των δύο μερών, που περιλαμβάνουν επιχειρησιακά σχέδια, γενικές επισκευές, καθοδική προστασία και επίστρωση γραμμών μεταξύ Ιράν και Τουρκίας και ανακαίνιση του σταθμού Bazargan και άλλα θέματα που σχετίζονται με την εξαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα αυτή».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr