Σκόπια: «Ποιοι χρηματοδοτούν την ιδέα ότι είμαστε ένα έθνος με τους Βουλγάρους»


Οκτώβριος 9, 2022. Ελλάδα.

Η οργισμένη αντίδραση των Σλαβομακεδόνων στην Αχρίδα στα εγκαίνια του βουλγαρικού πολιτιστικού συλλόγου «Τσάρος Μπόρις ο Γ΄» που φώναζαν το σύνθημα  «Βούλγαροι, Τάταροι, Φασίστες» δεν ήταν μόνο ένα ξέσπασμα κατά της παρουσίας των Βουλγάρων στην πόλη της Αχρίδας.

Σύμφωνα με την Alfa.mk, βουλγαρικά χρήματα καθοδηγούνται σε πολιτιστικούς συλλόγους στη Βόρεια Μακεδονία, πρωτοστατούντος, μάλιστα, ενός γιατρού, προέδρου  του Ιδρύματος «Βουλγαρική Μνήμη» με έδρα τη Σόφια.

Αυτός και το ίδρυμα ισχυρίζονται, γράφει το δημοσίευμα, ότι ένα έθνος υπάρχει στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία και η βουλγαρική κυβέρνηση είναι από τους κύριους χρηματοδότες των βουλγαρικών συλλόγων «Βάντσο Μιχαήλοφ» στο Μοναστήρι και «Τσάρος Μπόρις ο Γ’» στην Αχρίδα. Σύλλογοι που τα ονόματά τους παραπέμπουν αμέσως και αποδεδειγμένα σε συνεργάτες του φασιστικού βουλγαρικού καθεστώτος του περασμένου αιώνα.

Ο γιατρός Μίλεν Βραμπέφσκι, ιδρυτής και πρόεδρος του Ιδρύματος «Βουλγαρική Μνήμη» [Bugarska memorija], αναφέρει συχνά στις δημόσιες παρουσιάσεις του, τη θέση ότι η ‘Μακεδονία’ είναι βουλγαρική  και είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα για τα οποία θέλει να μιλήσει.


- Είναι σωστό για τη Βουλγαρία, μέσω της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναλάβει κάποια ευθύνη για την πνευματική ανάπτυξη των νέων γενεών σε αυτό το έδαφος μας. Ένα έθνος ζει και στις δύο πλευρές των συνόρων. Πιστεύω ειλικρινά ότι ο (Βούλγαρος) πατριάρχης είναι ο πνευματικός ηγέτης αυτού του έθνους, λέει ο Βραμπέφσκι.

Ο Βραμπέφσκι ήταν και ο άνθρωπος που διοργάνωσε τον εμβολιασμό κατά του Covid 19, όπως αποκαλούσε ο ίδιος «στα αδέρφια του στη Μακεδονία», λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλος  αριθμός πολιτών με βουλγαρικά διαβατήρια, που δεν έπρεπε να μείνουν ανεμβολίαστοι.

«Υπάρχουν πάνω από 120.000 πολίτες με βουλγαρικά διαβατήρια στη ‘Μακεδονία’ και ήμασταν υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουμε», είπε ο Βραμπέφσκι.

Οργανισμοί όπως αυτός του Βραμπέφσκι δεν είναι οι μόνοι που χρηματοδοτούν αυτούς τους συλλόγους στη χώρα. Τα χρήματα για αυτό προέρχονται απευθείας από το κρατικό ταμείο της Βουλγαρίας. Στον προϋπολογισμό του έτους 2022 προβλέπονται 400.000 ευρώ για τα βουλγαρικά σωματεία σε Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Κόσοβο, Αλβανία, Ουκρανία και Μολδαβία. 

-Το πρόγραμμα διαρκεί έως το 2024 και θα χρηματοδοτήσει έργα από διάφορους τομείς, βάση των οποίων είναι η διατήρηση του βουλγαρικού πολιτισμού και αυτογνωσίας, η εκλαΐκευση τους στο εξωτερικό, καθώς και η μέριμνα για την τοπική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, η υποστήριξη της βουλγαρικής γλώσσας στο εξωτερικό και μετάδοση υλικού μέσων ενημέρωσης στη βουλγαρική γλώσσα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας,Κωσταντίν  Κοτζαμπάσεφ.

Αν και είναι σαφές ότι οι βουλγαρικοί πολιτιστικοί σύλλογοι λαμβάνουν επίσης κρατικά χρήματα από τη Βουλγαρία, για τον Πρωθυπουργό Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δεν υπάρχει λόγος να αντιδράσει στις βουλγαρικές αρχές για την επιλογή των ονομάτων αυτών των συλλόγων. Λέει ότι ήταν απαραίτητο να αντιδράσουμε στο σπίτι, γιατί αυτοί που τα άνοιξαν ήταν πολίτες της Βόρειας Μακεδονία.

- Πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτός ο σύλλογος ανοίγει από πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οπότε αν χρειαστεί να αντιδράσουμε σε κάποιον, είναι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που ζουν στη χώρα μας και που θα πρέπει να έχουν μια αίσθηση για τους πολίτες που είχαν επιφυλάξεις για αυτό το όνομα που εκπροσωπεί», είπε ο Κοβάτσεφσκι.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της κοινής γνώμης, δύο πολιτιστικοί σύλλογοι με αμφισβητούμενα ιστορικά ονόματα έχουν ήδη ανοίξει από άτομα με βουλγαρική αυτοσυνειδησία και υπάρχει ανακοίνωση ότι θα ανοίξουν και νέοι σύλλογοι. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι, το κράτος είναι προς το παρόν αδύναμο να αποτρέψει την εμφάνισή τους, γιατί σύμφωνα με το νόμο δεν τους επιτρέπεται να απαγορεύσουν τον συνεταιρισμό πολιτών.

 

Ματέγια Πετρόφσκι - alfa.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr