Κυβέρνηση Μπασάγκα: Το μνημόνιο της Τρίπολης που υπέγραψε με την Τουρκία απειλεί την ασφάλεια, την ειρήνη στη Λιβύη και την περιοχή


Οκτώβριος 3, 2022. Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της Λιβύης υπό την ηγεσία του Φατί Μπασάγκα επιβεβαίωσε την σθεναρή της απόρριψη της υπογραφής  των δύο μνημονίων συμφωνίας για την ενέργεια με την Τουρκία από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) υπό την ηγεσία του Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα.

Η κυβέρνηση Μπασάγκα ανέφερε σε ανακοίνωση τη Δευτέρα ότι θα ξεκινήσει άμεσες διαβουλεύσεις με «εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους, για να ανταποκριθεί κατάλληλα σε αυτές τις καταχρήσεις που απειλούν την ασφάλεια και την ειρήνη στη Λιβύη ειδικότερα και στην περιοχή γενικότερα».

Επιβεβαίωσε «το δικαίωμα του λιβυκού κράτους να διαπραγματεύεται με όλες τις χώρες του κόσμου και να υπογράφει μνημόνια και συμφωνίες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λιβυκού λαού και ότι οι συμφωνίες είναι εγγενές δικαίωμα της εκλεγμένης εξουσίας του λιβυκού λαού, το οποίο εκφράζει τη θέλησή του και την κυριαρχία των αποφάσεών του πάνω στην επικράτειά του».

Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση επεσήμανε: «Η απερχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας πρέπει να έχει υπόψη της τα κείμενα του οδικού χάρτη που εξέδωσε το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF) τον Δεκέμβριο του 2020».

Η δήλωση ανέφερε ότι η δέκατη παράγραφος του άρθρου VI του χάρτη αναφέρει: «Η εκτελεστική αρχή δεν εξετάζει, κατά το προκαταρκτικό στάδιο, τυχόν νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή επιβάλλουν μακροχρόνιες -προθεσμιακές υποχρεώσεις σε αυτό.»

Η GNU και η Τουρκία υπέγραψαν τη Δευτέρα στην Τρίπολη δύο μνημόνια συνεννόησης για τους υδρογονάνθρακες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στην Τρίπολη τη Δευτέρα, επικεφαλής αντιπροσωπείας που περιλάμβανε τον υπουργό Άμυνας, Ενέργειας και Εμπορίου της χώρας του, αντίστοιχα, Χουλουσί Ακάρ, Φατίχ Ντονμέζ, Μεχμέτ Μους, τον προεδρικό εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν και τον διευθυντή επικοινωνίας Φαχρετίν Αλτούν.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπεχ στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής.

Η συμφωνία πυροδότησε διαμάχη πριν από την άφιξη του Τσαβούσογλου, όταν ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Αούν αποκάλυψε ότι τα δικά του καθήκοντα ως υπουργός είχαν ανατεθεί στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Χαουίτζ από τον Ντμπέιμπα.


Αίγυπτος και Ελλάδα αμφισβητούν τη νομιμότητα της κυβέρνησης Ντμπέιμπα

 


 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της απερχόμενης κυβέρνησης της Λιβύης υπό τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα για την υπογραφή ενεργειακών μνημονίων κατανόησης με την Τουρκία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη . «Και οι δύο αμφισβητήσαμε τη νομιμότητα της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) να υπογράψει το εν λόγω Μνημόνιο. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα επισκεφθώ το Κάιρο για διαβουλεύσεις την Κυριακή», έγραψε ο Δένδιας στο Twitter.


The Libyan update News

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr