Πρώην αρχηγός της CIA: Εάν ο Πούτιν χρησιμοποιήσει πυρηνικά, οι ΗΠΑ θα καταστρέψουν τον στρατό και το ναυτικό του στη Μαύρη Θάλασσα


Οκτώβριος 3, 2022. Ελλάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντιμετωπίζει τώρα μια «μη αναστρέψιμη» περίπλοκη κατάσταση εν μέσω της προσάρτησης εδάφους στη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της CIA, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους.

 Ο Πούτιν «χάνει» παρά τις «σημαντικές» αλλά «απελπισμένες» κινήσεις στον πόλεμο, δήλωσε ο Πετρέους στην τηλεόραση του ABC.

«Ο Πρόεδρος [Βολοντίμιρ] Ζελένσκι και η Ουκρανία έχουν κινητοποιηθεί σημαντικά καλύτερα από τη Ρωσία», είπε ο Πετρέους

«Η Ουκρανία έχει στρατολογήσει, εκπαιδεύσει, εξοπλίσει, οργανώσει και χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της ασύγκριτα καλύτερα από τη Ρωσία».

Ούτε η προσάρτηση ούτε οι κρυφές πυρηνικές απειλές μπορούν να απαλλάξουν τον Πούτιν από αυτή την κατάσταση, πιστεύει ο πρώην επικεφαλής της CIA.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία μπορεί να κερδίσει στη σύγκρουσή της με την Ουκρανία, ο Πετρέους λέει ότι δεν βλέπει πώς:

«Δεν μπορούν. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα αυτός [ο Πούτιν] αυτή τη στιγμή. Θα συνεχίσει να χάνει στο πεδίο της μάχης», είπε ο Πετρέους επισημαίνοντας την πρόσφατη υποχώρηση της Ρωσίας από μια πόλη στις προσαρτημένες περιοχές (Λίμαν). Οι αυξανόμενες κυρώσεις είναι μια επιπλέον επιπλοκή για τη Μόσχα, πιστεύει ο Πετρέους.

Και ακόμη και η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης δεν θα το αλλάξει αυτό, είπε ο Πετρέους. Ωστόσο, είπε ότι η πυρηνική απειλή πρέπει να ληφθεί υπόψη «σοβαρά».


Ρωτήθηκε εάν η χρήση τέτοιων όπλων θα απαιτούσε από τις ΗΠΑ να επέμβουν άμεσα στη σύγκρουση μαζί με το ΝΑΤΟ.

Ο Πετρέους είπε ότι σε απάντηση, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν «να καταστρέψουν οποιαδήποτε ρωσική συμβατική δύναμη μπορούμε να δούμε και να αναγνωρίσουμε στο πεδίο της μάχης» στην Ουκρανία, την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, και πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

«Η Ευρώπη θα έχει έναν σκληρό χειμώνα», λέει. «Θα υπάρξει πολύ μειωμένη ροή φυσικού αερίου, αλλά θα το αντιμετωπίσουν και δεν νομίζω ότι θα ραγίσουν στο θέμα της στήριξης της Ουκρανίας», πιστεύει ο απόστρατος στρατηγός, σύμφωνα με την «The Guardian».

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr