Σκόπια: Αν μια χώρα ζημιωθεί από τα «Ανοιχτά Βαλκάνια», αποχωρούμε!


Οκτώβριος 16, 2022. Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, δήλωσε την Κυριακή στα Σκόπια ότι η πρωτοβουλία Ανοικτά Βαλκάνια στοχεύει στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα είναι ολοκληρωμένη χωρίς τη συμμετοχή και των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων».

Σε μια δραστηριότητα με τον πρεσβευτή του Κοσσυφοπεδίου στα Σκόπια,  Φλόριαν Κεχαγιά, με αφορμή τη 13η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ο Οσμάνι είπε ότι η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να εγκαταλείψει τα Ανοιχτά Βαλκάνια εάν κάποιο από τα κράτη θα ζημιωθεί από αυτήν την πρωτοβουλία.

Η Βόρεια Μακεδονία αναγνώρισε το Κοσσυφοπεδίου ως κράτος στις 9 Οκτωβρίου 2008, ενώ οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εγκαθιδρύθηκαν στις 16 Οκτωβρίου 2009.

«Τα Ανοικτά Βαλκάνια είναι μια οργανική πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία των χωρών της περιοχής, που δημιουργεί την αίσθηση ότι εμείς οι ίδιοι μπορούμε να συνεργαστούμε χωρίς κανένας άλλος να μας καλέσει σε οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία. Όμως το πρόβλημα των Ανοικτών Βαλκανίων είναι ότι δεν είναι και οι έξι χώρες σε αυτά», είπε ο Οσμάνι.

«Θεωρώ ότι οι θέσεις των άλλων τριών χωρών που αποφάσισαν να μην είναι μέρος της πρωτοβουλίας είναι θεμιτές. 

Καθήκον μας είναι να κάνουμε προσπάθειες για να τους πείσουμε, αλλά εμείς μέσα από τα αποτελέσματα πρέπει να αποδείξουμε ότι αξίζουμε. Αν δεν δείξουμε αποτελέσματα τότε δεν υπάρχει λόγος να έρθει κάποιος μαζί μας».

«Εμείς, ως Βόρεια Μακεδονία, δεν θα επιτρέψουμε να ζημιωθεί καμία άλλη χώρα. Θεωρούμε ότι εάν κάποιος θα ζημιωθεί, σκέφτομαι εδώ και το Κοσσυφοπέδιο λόγω των απόψεών του για αυτήν την πρωτοβουλία, τότε δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτήν την πρωτοβουλία. Θα είμαστε θεματοφύλακες της άμυνας οποιασδήποτε χώρας στα Ανοιχτά Βαλκάνια», δήλωσε ο Οσμάνι.

Είπε ότι η Βόρεια Μακεδονία υποστηρίζει το Κοσσυφοπέδιο σε όλες τις πρωτοβουλίες και προσπάθειες για ένταξη σε διεθνείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας.

Gazeta Shqiptare

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr