Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Αλβανία: Ο Ιλίρ Μέτα είναι «non grata» στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών


Οκτώβριος 6, 2022. Ελλάδα.

Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας και ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ένταξη, , Ιλίρ Μέτα αποκλείστηκε από το επόμενο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του PES, Ρόμπιν Μάρφι, απαντώντας στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης Report Tv και το Shqiptarja.com ότι «ο Μέτα δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Συνέδριό τους που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, λόγω του ότι  ο κ. Μέτα υποστήριξε στα λαϊκιστικά και εθνικιστικά στρατόπεδα στην Ευρώπη.

Ακόμη και σε απάντηση, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, επικαλούμενο τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του PES, Τζιάκομο Φίλιμπεκ, λέει ότι δεν υπάρχει θέση εκεί για ηγέτες που εύχονται επιτυχία στις δεξιές, αντιευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η πλήρης απάντηση

Ναι, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η PSE έγραψε πρόσφατα στον κ. Ιλίρ Μέτα σχετικά με το επόμενο Συνέδριό μας.

Το PSE είναι μια περήφανη προοδευτική και φιλοευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια. Ενώνουμε τα σοσιαλιστικά, σοσιαλδημοκρατικά, δημοκρατικά και εργατικά κόμματα από όλη την ΕΕ και τους γείτονές της.

Μετά τις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης του κ. Μέτα απέναντι στα εθνικιστικά και λαϊκιστικά στρατόπεδα στην Ευρώπη, η ηγεσία του PES εκτιμά ότι ο κ. Μέτα δεν είναι ευπρόσδεκτος στο επόμενο Συνέδριο του PES. 

Μάλιστα, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του PES, Τζάκομο Φίλιμπεκ, δήλωσε:

«Η οικογένεια του PES θα συγκεντρωθεί στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα για να μοιραστεί το όραμά μας για μια προοδευτική Ευρώπη, βασισμένη στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει χώρος εκεί για ηγέτες που εύχονται επιτυχία στις δυνάμεις της δεξιάς και της αντιευρωπαϊκής πολιτικής».

Πιστεύω ότι αυτό απαντά επαρκώς στις ερωτήσεις σας, αλλά παραμένω διαθέσιμος εάν απαιτηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις», έγραψε ο Μάρφι.

Shqiptarja

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr