Αυτοί είναι οι στόχοι της συμφωνίας Τουρκίας με τη Συρία, λένε οι Κούρδοι


«Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε τους στόχους της συμφωνίας με τη Συρία»

Νοέμβριος 8, 2022. Ελλάδα.

«Ο υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού τουρκικού κράτους δήλωσε ότι είναι έτοιμοι για συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση για να αντιταχθούν στις κουρδικές δυνάμεις και στην επιστροφή των Σύρων προσφύγων», γράφει σήμερα η Rojava News.

 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διευκρίνισε σήμερα τις σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ενώπιον της Επιτροπής Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Βουλής.

 

«Εάν υπάρχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να μεταφερθούν οι σχέσεις μεταξύ της υπηρεσίας πληροφοριών του συριακού καθεστώτος και της δικής μας,  σε διπλωματικό επίπεδο, θα το αξιολογήσουμε», είπε ο Τσαβούσογλου.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού τουρκικού κράτους είπε ότι «στόχοι είναι η ενότητα του συριακού εδάφους, μια πολιτική λύση, η απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων από τα σύνορά μας, τις οποίες αποκάλεσε «τρομοκρατικές» και την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη χώρα τους.

 

Αυτό έρχεται μετά τους δύο μήνες της ανακοίνωσης ότι προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τη συριακή κυβέρνηση, η οποία προκάλεσε διαμαρτυρίες ανεξάρτητων συριακών ανταρτών και έκαψε την τουρκική σημαία σε αρκετές περιοχές της βόρειας Συρίας.

 

 Μετά τις διαδηλώσεις, το τουρκικό κράτος εξέδωσε ανακοίνωση για να ηρεμήσει τους αντάρτες και είπε ότι δεν θα τα παρατήσουν και θα συνεχίσουν να τους στηρίζουν.

 

 Μάλιστα στις αρχές το μήνα, μετά από πολλές συναντήσεις μεταξύ του τουρκικού οργανισμού πληροφοριών - MIT και του Συμβουλίου Απελευθέρωσης της Συρίας με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Τζολάνι, ξέσπασαν μάχες μεταξύ των ομάδων, όπως είπε.

 

 Μετά τις μάχες μεταξύ αυτών των συμμοριών, το κατοχικό τουρκικό κράτος πήρε τον έλεγχο αυτών των περιοχών και εξάλειψε τον ρόλο άλλων ομάδων στην περιοχή αυξάνοντας τη δύναμη της Τζαμπχάτ αλ Νούσρα.

Rojava News

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr