Αυστηρή προειδοποίηση Τούρκων πρακτόρων στους επικεφαλής αναρτών της Συρίας – Τι σχεδιάζει η Τουρκία


«Τελευταία προειδοποίηση της
MİT στον Συριακό Εθνικό Στρατό να ενταχθεί στον τουρκικό στρατό»

Νοέμβριος 12, 2022. Ελλάδα.

Αξιωματούχοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών διοργάνωσε συγκέντρωση σε πόλη της νότιας Τουρκίας, με τους επικεφαλής των φιλοτουρκικών πολιτοφυλακών της βόρειας Συρίας.

Τα αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Τουρκία σχεδιάζει να μετατρέψει τις πολιτοφυλακές αυτές, που συγκέντρωσε το 2019, και τις ονόμασε «Συριακό Εθνικό Στρατό», σε τακτικό στρατό.

 Η Άγκυρα πήρε αυτή την απόφαση μετά την έναρξη των συγκρούσεων στις κατεχόμενες ζώνες του Κλάδου Ελιάς και της Ασπίδας του Ευφράτη στη βόρεια Συρία, καθώς  η ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ εκμεταλλεύτηκε αυτές τις ένοπλες συγκρούσεις για να καταλάβει την πόλη Αφρίν και τα γύρω χωριά στην επαρχία του Χαλεπίου.

Συνάντηση των ηγετών των παρατάξεων του Συριακού «Εθνικού Στρατού» στην Τουρκία, γράφει το δημοσίευμα


Οι διοικητές των ενόπλων σχηματισμών που αποτελούν μέρος του «Συριακού Εθνικού Στρατού» κλήθηκαν στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ πριν από λίγες ημέρες, όπου υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Τουρκικής Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών - MİT και των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων είπαν στους επιτόπιους διοικητές ότι η συριακή αντιπολίτευση ότι όλες οι μονάδες έπρεπε να αναδιοργανωθούν σε τακτικό στρατό υπό μια ενιαία διοίκηση.

«Θα τιμωρηθούν όσοι δεν υπακούσουν»

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ορισμένες λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης. Έγινε, έτσι,  γνωστό ότι ήταν πολύ σύντομη και κράτησε μόλις 27 λεπτά. 

Δεν υπήρξε καμία συζήτηση, γιατί οι εκπρόσωποι της MİT μίλησαν με τη συριακή διοίκηση με επιτακτικό ύφος. 

Οι επικεφαλής των σχηματισμών ειδοποιήθηκαν ότι θα ληφθούν αυστηρά μέτρα εναντίον όσων δεν υπακούσουν στην εντολή.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δόθηκε καθόλου ο λόγος στους Σύρους διοικητές. Η τουρκική πλευρά δήλωσε ωμά: εάν δεν σταματήσουν τις εχθροπραξίες και τις συγκρούσεις μεταξύ τους, δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν την παρουσία τους στις περιοχές που ελέγχει η Τουρκία.

Στη συνάντηση, εκπρόσωποι της MİT είπαν επίσης ότι αφού ο «Συριακός Εθνικός Στρατός» γίνει τακτικός, οι επαφές του με την Τουρκία θα πραγματοποιηθούν μόνο μέσω μιας και μόνο διοίκησης.

Η «Al Watan» και η «Al Ahbar» επιβεβαιώνουν ότι παραδόθηκε τελεσίγραφο στους Σύρους πολέμαρχους στη συνάντηση στην Γκαζίαντεπ (Αντιόχεια).


«Θα καταφέρει το τουρκικό στερέωμα να θεσμοθετήσει τον εθνικό στρατό;» (alaraby.co.uk)


Την ίδια ώρα, οι πηγές τους υποστηρίζουν ότι στη συνάντηση δεν ειπώθηκε τίποτα για την αντιπαράθεση με την τρομοκρατική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, η οποία κατέλαβε τον έλεγχο του Αφρίν και των κοντινών οικισμών.

Σύμφωνα με τις αραβικές πηγές, οι Σύροι διοικητές πεδίου έλαβαν προθεσμία 2 μηνών για να αναδιοργανωθούν σε τακτικό στρατό υπό μια ενιαία διοίκηση. 

Την ίδια στιγμή, ξένοι παρατηρητές αμφιβάλλουν ότι πολυάριθμοι ένοπλοι σχηματισμοί θα εκπληρώσουν αυτό το αίτημα της Τουρκίας. 

Είναι πιθανό κάποιοι από αυτούς να πάνε στο πλευρό της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, επειδή οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες στην πραγματικότητα αποτελούνται από ριζοσπάστες και τζιχαντιστές, συμπεριλαμβανομένων πρώην μαχητών του ISIS.

Ο «Συριακός Εθνικός Στρατός» έχει περίπου 30.000 μαχητές ενωμένους σε τρία σώματα στρατού, αλλά κάθε μία από τις ένοπλες ομάδες έχει το δικό της έδαφος και υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ των ομάδων. 

Οι μαχητές στήνουν επίσης οδοφράγματα και απαιτούν φόρο διέλευσης από όσους περνούν, απάγουν μέλη αντίπαλων συμμοριών και τους κρατούν στις φυλακές τους. 

Ως αποτέλεσμα, στις περιοχές που ελέγχονται από τους Τούρκους επικρατεί χάος και ο τοπικός πληθυσμός είναι δυσαρεστημένος με την κατάσταση. 

Σύμφωνα με παρατηρητές, η Άγκυρα θέλει να αναγκάσει τις ομάδες της αντιπολίτευσης να υπακούσουν στις εντολές της, προκειμένου να δημιουργήσει έναν στρατό ικανό να αντισταθεί στο κίνημα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, το οποίο ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ και έχει μια αυστηρότερη ιεραρχία και μια ενιαία ιδεολογία ...

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr