Απαισιόδοξος ο πρόεδρος της Σερβίας με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: «Τελικά, είμαστε μόνοι μας»


Νοέμβριος 10, 2022. Ελλάδα.

Τα σερβικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στην αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τη Χερσώνα δημοσιεύουν κύρια άρθρα στα οποία παίζεται η φράση «Τακτική ή σιωπηλή ήττα;» (Novosti.rs), σκορπίζοντας απογοήτευση στους αναγνώστες.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι, έκανε δηλώσεις σχετικά με αυτήν την εξέλιξη στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Μπορώ να μιλήσω για το τι σημαίνει για εμάς, δεν μπορώ να μιλήσω για τις σχέσεις (μεταξύ) τους. Είναι προφανές ότι υπάρχουν κάποιες κουβέντες που δεν διαψεύδονται πλέον ούτε από τους Αμερικανούς ούτε από τους Ρώσους. 

Είναι καλό που γίνονται αυτές συζητήσεις. Κάποια λύση θα προσεγγιστεί όταν υπάρχουν κάποιες συζητήσεις. Δεν πίστευα ότι ήταν δυνατό. Χαίρομαι που είναι αυτό δυνατό και που η κρίση μου για αυτό το θέμα ήταν λάθος. 


«Πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας»


Πίστευα ότι οι Ρώσοι θα έφερναν πιο σκληρή αντίσταση γύρω από τον Χερσώνα, προφανώς έκανα λάθος - είπε ο Βούτσιτς και πρόσθεσε:

»(Τα γεγονότα) μας δείχνουν πόσα έχουμε να δημιουργήσουμε και να φροντίσουμε για το μέλλον μας. Πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τη στρατιωτική μας ουδετερότητα. Είναι σαφές σε όλους μας πόσο δύσκολη είναι η θέση μας», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει επιπλέον πίεση τώρα, ο Βούτσιτς δήλωσε:

«Τώρα μπορούν να μας πουν: ‘Κοιτάξτε πώς τα πήγαν οι Ρώσοι και πώς θα τα πάτε εσείς οι μικροί Σέρβοι’. Μπορούν πάντα να το βγάλουν από το συρτάρι. Αλλά καλά, ξέρουμε πώς να συμπεριφερόμαστε. Έχουμε πάρει κάποια μαθήματα και θα φροντίσουμε και στρατιωτικά, διατηρώντας τη στρατιωτική μας ουδετερότητα», είπε.

Pink tv, novosti.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr