Κόσοβο: Αυστηρός προς τους Αλβανούς ο Αμερικανός απεσταλμένος


Νοέμβριος 10, 2022. Ελλάδα.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Δύσης για το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας καθώς και τη σύσταση της Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία, ενώ έχει γίνει σαφές

στη Σερβία ότι η απόσυρση των Σέρβων υπαλλήλων από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου ήταν μέτρο ανώφελο.

Σε συνέντευξή του στη Φωνή της Αμερικής (στην αλβανική), ο κ. Εσκομπάρ εκτίμησε την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ως αρκετά επικίνδυνη, όπου τα τοπικά ιδρύματα έχουν μείνει χωρίς Σέρβους υπαλλήλους, οι οποίοι αποχώρησαν λόγω διαφωνιών με την απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από τη Σερβία.

«Ήμασταν πολύ ξεκάθαροι και ανοιχτοί για το τι περιμένουμε και από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου, ζητήσαμε περίοδο εφαρμογής ενός έτους για να πραγματοποιήσουμε μια εκστρατεία δημόσιας ειδοποίησης και να προετοιμάσουμε την πληγείσα κοινότητα να είναι έτοιμη να αλλάξει τις πινακίδες των αυτοκινήτων. Τους καλούμε επίσης να αρχίσουν να βάζουν στην ημερήσια διάταξη το θέμα της «Ένωσης Δήμων με Σερβική πλειοψηφία». Αυτό είναι ένα αίτημα. Από τη σκοπιά μας και των συνεργατών της Quint (σημ. των 5 κρατών), αυτό είναι ένα αίτημα και θα παραμείνουμε σταθεροί. Από τη σερβική πλευρά, πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε διαμαρτυρία πρέπει να είναι ειρηνική και η απομάκρυνση των Σέρβων από τους θεσμούς δεν είναι χρήσιμη. Καλώ τα μέρη να είναι έτοιμα να εκπληρώσουν αυτά τα ζητήματα άμεσα», είπε.

Ο Εσκομπάρ είπε ότι είναι καιρός για περισσότερο διάλογο και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πολύ σαφείς κατά τη διάρκεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το ποιες είναι οι προσδοκίες από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου.

«Είμαστε επίσης πολύ ξεκάθαροι με τη σερβική πλευρά ότι συμφωνούμε ότι το θέμα της Ένωσης Δήμων με σερβική πλειοψηφία θα πρέπει να είναι στην ατζέντα.

 Έχω μιλήσει με ένα ευρύ φάσμα φωνών στο Κοσσυφοπέδιο που το υποστηρίζουν και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν το Κοσσυφοπέδιο να εκπληρώσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις σε αυτό το θέμα», είπε ο κ. Εσκομπάρ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr