Σκόπια: Στο Συνταγματικό Δικαστήριο παραπέμπονται δύο βουλγαρικές ενώσεις


Νοέμβριος 10, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχουν  κατατεθεί αγωγές για την αμφισβήτηση του Καταστατικού και του Προγράμματος των ενώσεων «Πολιτιστικό Κέντρο Ιβάν Μιχάιλοφ» στο Μοναστήρι/ Μπίτολα και «Τσάρος Μπόρις Γ'  στην Αχρίδα».

Όσον αφορά τη βουλγαρική ένωση με την επωνυμία «Πολιτιστικό Κέντρο Ιβάν Μιχαήλοφ» στο Μοναστήρι, στο Συνταγματικό Δικαστήριο παραπέμφθηκε από το κόμμα της αντιπολίτευσης Αριστερά  (Λεβίτσα), το οποίο αμφισβητεί το καταστατικό και το πρόγραμμα του συλλόγου, υποστηρίζοντας ότι έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η Λεβίτσα επισημαίνει ότι οι ενέργειες του συλλόγου «Ιβάν Μιχαήλοφ» στην Μπίτολα αποσκοπούν στην καταστροφή της συνταγματικής τάξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και την υποκίνηση εθνικού μίσους και μισαλλοδοξίας. Οι αναφέροντες ζητούν την ακύρωση της εν λόγω εγγραφής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βόρειας Μακεδονίας. 

Η υπόθεση βρίσκεται στο αρχικό στάδιο σύνταξης έκθεσης με συγκεκριμένη πρόταση, επί της οποίας θα αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Η δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά το πρόγραμμα και το καταστατικό του Συλλόγου για την Επιβεβαίωση των Πολιτιστικών Αξιών των Βουλγάρων της Βόρειας Μακεδονίας «Τσάρος Μπόρις Γ' - Αχρίδα» και εν προκειμένω βρίσκεται σε προκαταρκτική διαδικασία.

Εμπνευστής της πρωτοβουλίας για παραπομπή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι ο δικηγόρος Τόνι Μενκινόφσκι, ο οποίος αμφισβητεί τα έγγραφα με τους ισχυρισμούς ότι είναι «αντισυνταγματικά, καθώς αποσκοπούν στη βίαιη βλάβη της συνταγματικής τάξης, άρνηση και παρεμπόδιση της ελεύθερης έκφρασης της εθνικής ταυτότητας του σλαβομακεδονικού λαού και υποκίνηση εθνικού μίσους και μισαλλοδοξίας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr