ΥΠΕΞ Σερβίας : Δεν μπορούμε να δεχτούμε σχέδιο που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου


Νοέμβριος  11, 2022. Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ουσία του γαλλογερμανικού σχεδίου είναι απαράδεκτη για τη Σερβία, καθώς το σχέδιο ξεκινά από το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο.

Την ύπαρξη του λεγόμενου γαλλογερμανικού σχεδίου επιβεβαίωσαν στις 3 Νοεμβρίου στο Βερολίνο ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν  η οποία επιβεβαίωσε ότι αυτό το σχέδιο «ενσωματώνεται στη διαδικασία διαλόγου».

Οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα βασίζονται στα ίσα δικαιώματα, σύμφωνα με το  έγγραφο που  δημοσίευσε το εξειδικευμένο δίκτυο μέσων ενημέρωσης για τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Euractiv.

Αυτό το μέσο αναφέρει ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο αποσκοπεί στην επίλυση των διαφορών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Αξιωματούχοι της ΕΕ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του γαλλογερμανικού σχεδίου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της διπλωματίας στην ΕΕ, Josep Borrell, επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα έχουν λάβει αυτό το σχέδιο και έχουν ήδη στείλει τα σχόλιά τους για αυτό το σχέδιο στους ευρωπαίους εκπροσώπους.

Για τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, η γαλλογερμανική πρόταση αποτελεί  «καλή βάση για περαιτέρω συζητήσεις»  για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ύπαρξη αυτού του σχεδίου.

Στις 8 Οκτωβρίου, είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία παρουσίασαν ένα σχέδιο βάσει του οποίου η Σερβία θα επιτρέψει στο Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί σε διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), με αντάλλαγμα την ταχύτερη ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

Ο Ντάτσιτς είπε ότι η Σερβία δεν μπορεί να υποστηρίξει μια πολιτική λύση για το πώς θα πρέπει να μοιάζει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της ανεξαρτησίας του.

«Οι αποφάσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις στη Ρωσία, άμεσα και έμμεσα, έχουν αντίκτυπο στη θέση μας σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο. Αν το κάνουμε αυτό, θα θυμώσουμε λίγο τους παλιούς μας φίλους», είπε ο Ντάτσιτς στην Pink TV στις 11 Νοεμβρίου.

Πρόσθεσε ότι η Σερβία έχει απλώσει το χέρι για όλους στον κόσμο και ότι πρέπει να επικεντρωθεί στα δικά της εθνικά συμφέροντα.

 «Η Σερβία κινδυνεύει πολύ από την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν έχουμε καμία εγγύηση από τη Δύση ότι τα συμφέροντά μας θα προστατευτούν», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σερβίας.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι η Σερβία μπορεί να αλλάξει τη στάση της όσον αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μόνο εάν η Δαμόκλειος Σπάθη κρέμεται πραγματικά πάνω από το κεφάλι της.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Παρίσι, είπε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν είναι έτσι.

Ο Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις 10 Νοεμβρίου.

Είπε ότι η Σερβία δεν θέλει να απομακρυνθεί από τη θέση που βασίζεται στην προστασία των διεθνών νόμων και στην τιμωρία όσων παραβιάζουν αυτούς τους νόμους και εισέρχονται στο έδαφος άλλων χωρών. Ωστόσο, επανέλαβε τη θέση του ότι δεν συμφωνεί με την πολιτική των κυρώσεων.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχουν καλέσει αρκετές φορές τη Σερβία να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το επίσημο Βελιγράδι βασίζεται στη Ρωσία σε προσπάθειες να αποτρέψει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς. Η Σερβία εξαρτάται επίσης πλήρως από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου.

Gazeta Dita

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr