Ο Ράμα περιμένει συγνώμη για το βρετανικό «Εγκληματίες Αλβανοί»!


Νοέμβριος 11, 2022. Ελλάδα.

Συνέντευξη στο βρετανικό μέσο Sky News παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Θέμα: η τελευταία συζήτηση μεταξύ Αλβανίας και Αγγλίας για το φαινόμενο των Αλβανών μεταναστών που πηγαίνουν μαζικά με φουσκωτές βάρκες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ράμα είπε ότι ακόμη περιμένει μια συγγνώμη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τα σχόλια του υπουργού Εσωτερικών για τους Αλβανούς, ο οποίος αποκάλεσε τους Αλβανούς μετανάστες «εγκληματίες που εισβάλλουν στην Αγγλία».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ράμα, οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εσωτερικών έγιναν για εκλογικούς σκοπούς.

«Στη σημερινή πολιτική μερικές φορές μπορεί να συμβούν αυτά τα πράγματα, αλλά αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι δεν υπάρχει συγγνώμη. Είναι ένας υπερβολικός τρόπος να το πεις. Αυτό είναι που με ανησυχεί. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας υπολογισμός, όπου πραγματικά μιλάτε για κάποιους ψηφοφόρους, ώστε να τον ακούσουν, αφού θέλετε την ψήφο τους» , είπε ο Ράμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν έχει υποστηρίξει ότι θα αντιμετωπίσει την «εισβολή» των μεταναστών με τις νέες πολιτικές της, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις για τη γλώσσα που χρησιμοποίησε.

 

Τι είπαν η Σουέλα Μπρέιβερμαν και η Πρίτι Πατέλ;

 

Η Πρίτι Πατέλ, η προκάτοχος της Μπρέιβερμαν, προσπάθησε να κανονίσει μια συμφωνία με την αλβανική κυβέρνηση τον Αύγουστο, ώστε όσοι έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο να επαναπατρίζονται.

Η Πατέλ είπε τότε: «Αυτοί οι Αλβανοί υπήκοοι έχουν μεταφερθεί εδώ παράνομα από οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που ταξιδεύουν σε πολλές χώρες της ΕΕ. Αγοράζουν άσυλο, προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο στη Βρετανία με την ελπίδα ότι μπορούν να μείνουν εδώ».

Αυτό θα αφαιρούσε το δικαίωμα των Αλβανών σε δίκαιη δίκη για αιτήματα ασύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, το νομικό τμήμα της κυβέρνησης επιβεβαίωσε αργότερα τον Σεπτέμβριο ότι αυτό το πρόγραμμα δεν ίσχυε για Αλβανούς που είχαν υποβάλει αίτηση για άσυλο στη Βρετανία, αφού η φιλανθρωπική οργάνωση για τους πρόσφυγες Care4Calais το αμφισβήτησε.

Η ιδρύτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης, Clare Moseley, σημείωσε ότι το 53% των αλβανικών αιτήσεων ασύλου γίνονται δεκτά από το Υπουργείο Εσωτερικών, «δείχνοντας ότι για πολλούς Αλβανούς η χώρα τους δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν».

 

Αλλά η Μπρέιβερμαν χρησιμοποίησε επίσης τους Αλβανούς για να πυροβολήσει το Εργατικό Κόμμα τη Δευτέρα.

 «Αν οι Εργατικοί ήταν επικεφαλής, θα επέτρεπαν σε όλους τους Αλβανούς εγκληματίες να έρθουν σε αυτή τη χώρα, θα επέτρεπαν σε όλα τα μικρά σκάφη να έρθουν στη Μεγάλη Βρετανία, θα άνοιγαν τα σύνορά μας και θα υπονόμευαν εντελώς την εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού».

 Η Μπρέιβερμαν έκανε επίσης συγκεκριμένα σχόλια για τους Αλβανούς στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος τον Οκτώβριο.

 Υποστήριξε ότι η Αλβανία ήταν μια ασφαλής χώρα, προσθέτοντας: «Πολλοί από αυτούς ισχυρίζονται ότι διακινήθηκαν ως σύγχρονοι σκλάβοι και η αλήθεια είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι σύγχρονοι σκλάβοι και οι ισχυρισμοί τους ότι διακινήθηκαν είναι ψέματα».

 Τα σχόλιά της προκάλεσαν μια αναθεώρηση των οδηγιών του Υπουργείου Εσωτερικών που χρησιμοποιήθηκαν για την αποδοχή αιτήσεων ασύλου από την Αλβανία.

 Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να επεξεργαστεί προτάσεις ώστε η αλβανική κυβέρνηση να προσπαθήσει να ανακόψει αυτή τη ροή ανθρώπων, καθώς και να εργαστεί σε έναν «γρήγορο τρόπο» απέλασης όσων έφτασαν στη Βρετανία τους τελευταίους 10 μήνες.

news.sky.com , gazetadita.al,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr