Βουλγαρία: 69χρονος Σλαβομακεδόνας στη Φιλιππούπολη «είμαστε υπό γενοκτονία»


«Κλαμπ ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν»


Νοέμβριος 11, 2022. Ελλάδα.

 

Ένας 69χρονος από το χωριό Κρούμοβο της Φιλιππούπολης ετοιμάζει ιδιωτικό «μακεδονικό κλαμπ» στην αυλή του σπιτιού του, γράφει η βουλγαρική εφημερίδα «24 Ώρες».

Πρόκειται για τον  Μπόρισλαβ Μποζίνοφ που αυτοπροσδιορίζεται ως Σλαβομακεδόνας και είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει μεγάλη κοινότητα στη Βουλγαρία, αλλά φοβάται να δηλώσει δημόσια την καταγωγή της.  Ο σύλλογος θα φέρει το όνομα «Γιάνε Σαντάνσκι».

 

Η οικογένεια του Μπόρισλαβ Μποζίνοφ είναι από το Πιρίν. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε αρχικά στο Σούμεν και στη συνέχεια μετακόμισαν στο χωριό Κρούμοβο. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πολλοί Σλαβομακεδόνες ακόμη και γείτονές του, αλλά όλοι φοβούνται να το ανακοινώσουν επίσημα. Στην τελευταία απογραφή, ο ίδιος δήλωσε την εθνικότητα του ως «Μακεδόνας».


«Είμαστε υπό γενοκτονία»


«Πρέπει να παραδεχτούμε, ζούμε υπό γενοκτονία. Έχω το δικαίωμα να σπουδάσω σε σλαβομακεδονικό σχολείο; δεν έχω! Το όνομα της αδερφής μου ήταν «μακεδονικό» στο διαβατήριό της, στο γάμο της ο γραμματέας του κόμματος του Κρούμοβο έσκισε το διαβατήριό της επειδή έγραφε μακεδονικά», είπε ο Μπόρισλαβ Μποζίνοφ.

Επισημαίνει ότι στόχος του ανοίγματος του συλλόγου είναι η αυτογνωσία, καθώς και η αναγνώριση των Σλαβομακεδόνων στη Βουλγαρία και τη Φιλιππούπολη.

- Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες από το αιγαιοπελαγίτικο μέρος της Μακεδονίας στη Φιλιππούπολη, είναι μια ολόκληρη συνοικία, και οι Σλαβομακεδόνες μας το βάφτισαν «Μικρό Παρίσι», λέει ο Μποζίνοφ.

Σημείωσε ότι οι βουλγαρικές αρχές γνωρίζουν για τις προθέσεις του και, όπως λέει, οι ‘Μακεδόνες’ παρακολουθούνται σε όλες τις δραστηριότητές τους, αλλά αυτό δεν τον ανησυχεί. Όσο για τους νέους, ο Μποζίνοφ λέει ότι οι νέοι δεν είναι καν εξοικειωμένοι με την ιστορία και δεν γνωρίζουν τις ρίζες και την εθνική τους ιδιότητα.

- Γι' αυτό ακριβώς θέλω να ανοίξω τον σύλλογο για να ξαναβρούν την αυτογνωσία τους. Περίπου 100.000 πρόσφυγες από τη «Μακεδονία του Αιγαίου» βρίσκονται στη Φιλιππούπολη/ Plovdiv, αλλά και στα χωριά, προσθέτει ο Μποζίνοφ.


Οι Βούλγαροι έκλεισαν τον «μακεδονικό» σύλλογο στο Μπλαγκόεβγκραντ


Ο  Κιρίλ Ιβάνοφ από το «OMO Ilinden» λέει ότι μετά την απόφαση του βουλγαρικού δικαστηρίου για το κλείσιμο του κλαμπ «Νίκολα Βαπτσάροφ» το οποίο άνοιξε την περασμένη εβδομάδα στο Μπλαγκόεβγκραντ υπό ισχυρή αστυνομική ασφάλεια και προκλήσεις, τώρα η κατάσταση είναι φυσιολογική.

Ο Ιβάνοφ επεσήμανε ότι ο αγώνας για τα δικαιώματά τους στη Βουλγαρία θα συνεχιστεί, όπως πριν, και όταν ρωτήθηκε αν θα δημιουργήσουν νέο σύλλογο και σύλλογο στο Μπλαγκόεβγκραντ, είπε ότι θα αποφασίσουν τι θα κάνουν την Τρίτη, όταν θα έχουν συνάντηση.

Ο Μπόρισλαβ Μποζίνοφ δήλωσε ακόμη ότι θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του σλαβομακεδονικού συλλόγου, που θα στεγαστεί στο γκαράζ του. Είναι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να υπάρχει μίσος στις βουλγαρο-σλαβομακεδονικές σχέσεις. Το ίδιο σκέφτονται και οι γείτονές του. Ο σύλλογος αναμένεται να ανοίξει την άνοιξη.

24chasa.bg, vecer.mk,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr