Οι Τούρκοι αξιολογούν τους τρόπους επίθεσης κατά των Κούρδων στη Συρία και Ιράκ


Νοέμβριος 22, 2022. Ελλάδα.

Pençe-Kılıç

 

Αναμφίβολα, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της στρατιωτικής επιχείρησης Γαμψό-Ξίφος (Pençe-Kılıç) στα βόρεια του Ιράκ και της Συρίας είναι ότι τα τοπικά και εθνικά πυρομαχικά χτύπησαν τους στόχους τους με πλήρη ακρίβεια, γράφει σε ανάλυσή της η τουρκική εφημερίδα Star

Η επιχείρηση είναι ένα σημαντικό ορόσημο όσον αφορά την επίδειξη της ικανότητας κατευθυνόμενου κιτ της Τουρκίας για άλλη μια φορά. 

Οι δυνατότητες της Άγκυρας σε αυτόν τον τομέα έχουν αποδειχθεί ξεκάθαρα στις σημειακές επιχειρήσεις που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια. 

Λοιπόν, πώς το πέτυχε αυτό η Τουρκία, με ποιες μεθόδους έγιναν «έξυπνες» οι παλιές βόμβες;

Καταστράφηκαν οι στόχοι που τέθηκαν

Η επιχείρηση Γαμψό-Ξίφος ήταν πρόσφατα ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στα νότια σύνορα της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (MSB), 89 στόχοι καταστράφηκαν σε πρώτο στάδιο και πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν στην επιχείρηση που διεξήχθη ταυτόχρονα στις δύο χώρες.

Ανακοινώνοντας ότι μεταξύ των τρομοκρατών που εξουδετερώθηκαν ήταν και οι λεγόμενοι αρχηγοί της τρομοκρατικής οργάνωσης, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι στην επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τοπικά και εθνικά πυρομαχικά.

Αξιοσημείωτο ήταν ότι οι στόχοι χτυπήθηκαν με μεγάλη ακρίβεια στα πλάνα της επιχείρησης που παρουσιάστηκαν στα ΜΜΕ.

 Στην πραγματικότητα, αμφισβητήθηκε επίσης το ερώτημα πώς η Τουρκία έκανε τόσο αποτελεσματικά τα πυρομαχικά που χρησιμοποιεί.

 

Κύριο θέμα οι τηλεκατευθυνόμενες βόμβες

 

Η φράση «νοημοσύνη» των πυρομαχικών συμβολίζει στην πραγματικότητα την ικανότητα τηλεχειρισμού τους. 

Μεταξύ των κιτ τηλεχειρισμού, υπάρχουν επιλογές όπως κιτ καθοδήγησης ακριβείας, κιτ καθοδήγησης λέιζερ, κιτ καθοδήγησης πτερυγίων.

Το ποιο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί αποφασίζεται ανάλογα με τον τύπο της βόμβας που απαιτείται ή τους παράγοντες στην περιοχή λειτουργίας που πρόκειται να εκτελεστεί.

 Διαφορετικές παράμετροι όπως οι καιρικές συνθήκες, η δομή του εδάφους, το πλάτος της περιοχής που πρόκειται να χτυπηθεί, αν ο εν λόγω στόχος κατασκευάστηκε με σκυρόδεμα ή με άλλη  πρόκειται για κατασκευή με άλλο υλικό.

 

Το TÜBİTAK SAGE είναι στην καρδιά όλης αυτής της διαδικασίας

 

Σύμφωνα με τις ειδήσεις στο TRT Haber, η επιχείρηση Γαμψό Ξίφος είναι ένα σημαντικό ορόσημο όσον αφορά την επίδειξη της ικανότητας του κατευθυνόμενου κιτ της Τουρκίας για άλλη μια φορά. 

Οι δυνατότητες της Άγκυρας σε αυτόν τον τομέα έχουν αποδειχθεί ξεκάθαρα στις σημειακές επιχειρήσεις που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η πλειονότητα των αναγκών διεύθυνσης της Τουρκίας λύνεται με προϊόντα υπογεγραμμένα από την TÜBİTAK SAGE.

 Το SAGE δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα ιδρύματα στον τομέα του με τις εργασίες που εκτελεί, αλλά διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος στις τρομοκρατικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται.

Πριν από την εργασία του SAGE, το αμερικανικό κιτ καθοδήγησης λέιζερ Paveway ή JDAM χρησιμοποιήθηκε σε αυτόν τον τομέα. 

Αν και αυτό το κιτ είναι πολύ σπάνιο, μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί. Την περίοδο πριν από τα κιτ καθοδήγησης, αποστέλλονταν βόμβες στον στόχο με διαφορετικούς υπολογισμούς ανάλογα με την ικανότητα του πιλότου ή τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

Πως γίνεται η «σήμανση»;

Όταν μιλάμε για την ικανότητα τηλεχειρισμού εγχώριων και εθνικών πυρομαχικών, δεν είναι δυνατόν να παρακάμψουμε την ικανότητα «σήμανσης». Το θέμα της σήμανσης είναι πολύ κρίσιμο στις διαδικασίες των εν λόγω πυρομαχικών μέχρι να φτάσουν στο στόχο.

Σε αυτό το σημείο, είναι γνωστό ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί πυρομαχικά καθοδηγούμενα με λέιζερ καθώς και βόμβες καθοδηγούμενες με GPS εάν το περιβάλλον είναι κατάλληλο.

 Συστήματα FLIR όπως το CMX15D και το CATS που χρησιμοποιούνται σε UAV για σήμανση, λοβό στόχευσης, ειδικά το ASELPOD που χρησιμοποιείται σε πολεμικά αεροσκάφη, και συστήματα όπως το ENGEREK που χρησιμοποιούνται σε στοιχεία πεδίου στη στεριά αναλαμβάνουν σημαντικές εργασίες.

Σήμανση σημαίνει «άναμμα» των πυρομαχικών μέχρι να φτάσουν στο στόχο. Τα εκτοξευόμενα πυρομαχικά χτυπούν τον σημειωμένο στόχο με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.

 

Βόμβες που διαλύουν το σκυρόδεμα

 

Οι πληροφορίες σχετικά με το ποια πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης Γαμψό Ξίφος δεν είναι ακόμη σαφείς. 

Ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκε διεισδυτική βόμβα λόγω των εικόνων και των δομικών χαρακτηριστικών των στοχευόμενων τοποθεσιών.

Η διεισδυτική βόμβα, με την υπογραφή TÜBİTAK SAGE, είναι ένα από τα πυρομαχικά που έχουν κάνει όνομα με τις δυνατότητές τους. 

Αξιοσημείωτη είναι η τεχνολογία της, που είναι το πρώτο πυρομαχικό διάτρησης σκυροδέματος που αναπτύχθηκε στην Τουρκία με την τεχνολογία «Διαδοχική Διεισδυτική Κεφαλή» [Ardışık Delici Harp Başlığı], σχεδιασμένη να χρησιμοποιείται κατά επιφανειακών και υπόγειων στόχων.

Χάρη στην τεχνολογία αυτή, οι διεισδυτικές βόμβες έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση από τις αυτές που έχουν αναπτυχθεί από άλλες χώρες ακόμη και σε χαμηλές γωνίες πρόσκρουσης και ταχύτητες πρόσκρουσης, έχοντας προγραμματιζόμενους χρόνους βολής και δυνατότητα χρήσης εναντίον διαφορετικών τύπων στόχων.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr