Βουλγαρία: Το ρωσικό διυλιστήριο θα εξάγει πετρέλαιο- παρά τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών


Νοέμβριος 22, 2022. Ελλάδα.

 Η Βουλγαρία θα επιτρέψει σε διυλιστήριο πετρελαίου που ανήκει σε ρωσική εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί και να εξάγει πετρέλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του 2024. Αυτό έγινε παρά τις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες ότι κάτι τέτοιο είναι ενάντια στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ένωση.

Η συμφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και της εταιρείας Lukoil θα συνεισφέρει 350 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της Βουλγαρίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης στη Σόφια.

«Πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό: από την 1η Ιανουαρίου 2023, η Lukoil θα κάνει όλες τις πληρωμές για φόρο κερδών και παραγωγής στη Βουλγαρία και όχι όπως γινόταν πριν στην Ολλανδία ή την Ελβετία», δήλωσε ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χρίστο Αλεξίεφ. μετά από συνομιλίες με στελέχη της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου.

Η Lukoil επωφελείται επίσης από αυτή τη συμφωνία, καθώς μπορεί να χρησιμοποιήσει την έδρα της στη Βουλγαρία για να αποφύγει εν μέρει το εμπάργκο της ΕΕ στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

«Το διυλιστήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν οι εξαγωγές έχουν περιορισμό», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Lukoil, Ιλσάτ Σαραφουτντίνοφ.

Αυτό το διυλιστήριο - το μοναδικό στη βαλκανική χώρα - είναι η κύρια πηγή πετρελαίου και βενζίνης που πωλείται στη βουλγαρική αγορά, αλλά το ήμισυ του καυσίμου που παράγεται εκεί προορίζεται μόνο για εξαγωγή.

Συνεισφέρει περίπου το 9% της οικονομικής παραγωγής της χώρας και απασχολεί αρκετές χιλιάδες άτομα. Εκτός από την απώλεια της ικανότητας διύλισης πετρελαίου, το κλείσιμό της θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην αγορά εργασίας στη Βουλγαρία.

Τον Ιούνιο, η ΕΕ απαγόρευσε την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά ρωσικού αργού από τις 5 Δεκεμβρίου και άλλων προϊόντων διύλισης πετρελαίου από τη Ρωσία από τις 5 Φεβρουαρίου.

Η Βουλγαρία αποτελεί εξαίρεση σε αυτήν την απόφαση και μπορεί να συνεχίσει να εισάγει αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου μέσω θαλάσσιων μεταφορών μέχρι το τέλος του 2024. Ωστόσο, δεν μπορεί να εξάγει πετρελαϊκά προϊόντα που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο στη Βουλγαρία.

Αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση είπαν ότι τα προϊόντα πετρελαίου που θα εξάγονται από τη Βουλγαρία πρέπει να είναι βουλγαρικά.

«Τα προϊόντα πετρελαίου που θα εξορυχθούν από το πετρέλαιο των Ουραλίων θα προέρχονται από τη Βουλγαρία και θα μπορούν να εξαχθούν», δήλωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Λιουντμίλα Πέτκοβα, αναφερόμενη στις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υποστήριξε ότι η απαγόρευση των εξαγωγών θα έβλαπτε την οικονομία της χώρας, καθώς θα συσσωρεύσει έλλειμμα στην εγχώρια αγορά της μετά τη διακοπή της παραγωγής του διυλιστηρίου της Lukoil.


Radio Free Europe

-

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr