Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Ιλχάμ Αλίγιεφ στα Τίρανα: Σχεδιασμός για διυλιστήριο στην Αλβανία


Νοέμβριος 15, 2022. Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, μετά το τέλος της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε ότι είχε μια φιλική αλλά χρήσιμη συνομιλία μαζί του για κοινά έργα στον τομέα της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη του προγράμματος αεριοποίησης με την επένδυση του Αζερμπαϊτζάν,που θα ξεκινήσει με έναν δήμο που θα καθοριστεί σε ένα από τα σημεία επαφής με τον TAP μέχρι τον καθορισμό συγκεκριμένων ορόσημων, για την κατασκευή υπερσύγχρονου διυλιστηρίου.

Για τον Ράμα, η οριστικοποίηση αυτού του έργου θα τερματίσει την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι ο οποίος υποδέχθηκε τον Αζέρο ομόλογό του,  Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Ο Μπεγκάι τόνισε τη μεγάλη σημασία του έργου του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου TAP, δείχνοντας τη φιλοξενία που έχει το αλβανικό κράτος στα εγκαίνια της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν, για πρώτη φορά στη χώρα.

Αυτή η πρώτη επίσκεψη του Αλίγεφ, σύμφωνα με τον Μπεγκάι, είναι σαφής ένδειξη των σχέσεων στις οποίες βρίσκονται οι δύο χώρες.

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι η συνάντηση στα Τίρανα θα δώσει ώθηση και σε άλλες συνεργασίες στο μέλλον, στο πλαίσιο του κοινού συμφέροντος και των δύο χωρών.

Η στήριξη της Αλβανίας στο Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο με την Αρμενία

Η στενή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, καθώς και στη γεωργία και τον τουρισμό, στοχεύει στο μεγάλο έργο TAP.

Αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την εποχή που βρίσκεται ο κόσμος, με τις ενεργειακές κρίσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την άλλη, ο Αλίγεφ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για στενή συνεργασία, ευχαριστώντας επίσης την Αλβανία για τη στήριξη που έδωσε στο Μπακού στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

«Εκτιμούμε όλη την υποστήριξη που μας παρείχατε στο θέμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Είμαι πολύ ευγνώμων», επεσήμανε ο Αλίγεφ.

Είπε επίσης ότι «συμμερίζομαι την άποψή σας για τους τομείς της οικονομίας και της βιομηχανίας».

Επιπλέον, πρόσθεσε ο TAP θα μπορούσε απλώς να είναι η γένεση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους τομείς.

Ενώ, στο τέλος, κάλεσε τον Μπεγκάι για επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, για την ανάπτυξη των ισχυρών σχέσεων που έχουν οικοδομηθεί μέχρι τώρα.

Albanian Post

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr