Αλβανία: Ο πρόεδρος της ‘Μακεδονικής’ Εταιρείας Ίλιντεν σε συνάντηση των σλαβικών μειονοτήτων στη Βιέννη


Νοέμβριος 20, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Από τις 17 έως τις 20 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη της Αυστρίας το 25ο συνέδριο της Ομάδας Εργασίας για τις Σλαβικές Μειονότητες στην Ευρώπη (AGSM) στο FUEN.

 Διοργανωτής του σεμιναρίου ήταν η Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) σε συνεργασία με το Κροατικό Κέντρο Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και και την Κροατική Πολιτιστική Εταιρεία στο Μπούργκενλαντ (HKD), καθώς και την Κροατική Ακαδημαϊκή Λέσχη. 

Στις εργασίες του σεμιναρίου συμμετείχε εκτός από άλλους ο πρόεδρος της ‘Μακεδονικής’ Εταιρείας «Ίλιντεν»-Τίρανα, Νικόλα Γκιουρτζάι.

 Η ‘Μακεδονική’ κοινωνία «Ilinden»-Τίρανα, ως (σλαβική οντότητα είναι) μέλος της FUEN, είναι επίσης μέλος της ομάδας εργασίας των Σλαβικών μειονοτήτων στην Ευρώπη (AGSM) στο FUEN.

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του προγράμματος είναι η ανταλλαγή με μέλη του αυστριακού κοινοβουλίου στις 18 Νοεμβρίου στο Χόφμπουργκ, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι όλοι οι εκπρόσωποι των εθνοτήτων.

 Η αντζέντα ήταν για την προστασία των εθνοτικών ομάδων στην Αυστρία, αλλά και σε ευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση, καθώς και σε μοντέλα δίγλωσσης εκπαίδευσης και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών από το μειονοτικό σχολικό σύστημα. Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Λέσχη Βουλευτών των Πρασίνων.

Τη δεύτερη ημέρα στην ημερήσια διάταξη ήταν το θέμα «Εθνοτικές ομάδες στη μητρόπολη/εκτός τους οικισμού τους». 

Πώς μπορούν να εφαρμοστούν εκεί τα δικαιώματα των εθνοτικών ομάδων; 

Τι γίνεται με τη διατήρηση της γλώσσας, την εκπαίδευση και τα μειονοτικά μέσα ενημέρωσης; Αυτές οι ερωτήσεις θα εξεταστούν χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των Κροατών του Μπούργκενλαντ στη Βιέννη. Προσκλήθηκαν εκπρόσωποι από το μειονοτικό σχολικό σύστημα, τον τύπο και τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Το κύριο συστατικό της ομάδας εργασίας του σεμιναρίου των Σλαβικών μειονοτήτων στην Ευρώπη (AGSM) φέτος ήταν επίσης οι εκθέσεις για την τρέχουσα κατάσταση των σλαβικών μειονοτήτων στην Ευρώπη και η συζήτησή τους, η ανταλλαγή για τις προηγούμενες και μελλοντικές δραστηριότητες της ομάδας εργασίας. Ψηφίστηκε επίσης από τη νέα Πρόεδρο της ομάδας εργασίας των Σλαβικών μειονοτήτων στην Ευρώπη (AGSM) Δρ Angelika Mlinar.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου απονεμήθηκε το πολιτιστικό βραβείο «Μέτρον». 

Το πολιτιστικό βραβείο «Μέτρον», το οποίο το Κροατικό Κέντρο απονέμει από το 2008 σε άτομα που έχουν προσφέρει ιδιαίτερη προσφορά στη μειονότητα. 

Φέτος, το βραβείο απονεμήθηκε μετά θάνατον στον Antonio Sammartino, Κροάτη από τη Μολίζε της Ιταλίας, υπό την αιγίδα της Ομάδας Εργασίας για τις Σλαβικές Μειονότητες στην Ευρώπη (AGSM).

Στο σεμινάριο συμμετείχαν 52 εκπρόσωποι από οργανώσεις-μέλη της ομάδας εργασίας των Σλαβικών μειονοτήτων στην Ευρώπη (AGSM) στο FUEN από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες.



Illinden-Tirana

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr