«Οι Αμερικανοί νοιώθουν άβολα με την τουρκική επίθεση στους Κούρδους», λέει Τούρκος ιστορικός


Νοέμβριος 22, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Η αεροπορική επίθεση των τουρκικών αεροπορικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ δεν στράφηκε μόνο κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που είναι απαγορευμένο στη χώρα, αλλά και εναντίον της Ουάσιγκτον ο Τούρκος ιστορικός Μεχμέτ Περίντσεκ στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

To τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την καταστροφή 89 στόχων κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Η Άγκυρα πραγματοποίησε την Κυριακή αεροπορική επίθεση εναντίον της συριακής πτέρυγας του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη βόρεια Συρία - αναφέρθηκαν επιδρομές στην πόλη Κομπάνι, καθώς και στο βόρειο Ιράκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την αεροπορική επίθεση επιτυχημένη και δεν απέκλεισε ότι θα ακολουθήσει και επίγεια.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης την εξάλειψη 184 μαχητών σε δύο ημέρες της επιχείρησης Γαμψό Σπαθί στη Συρία και το Ιράκ.

Ο Ερντογάν δεσμεύεται να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για χερσαία επιχείρηση στη Συρία

«Αυτή η επιχείρηση του τουρκικού στρατού πρέπει να θεωρηθεί ως ένα δεύτερο μέτωπο που άνοιξε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατά τον ίδιο τρόπο. Αυτή η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας δεν είναι μια επιχείρηση μόνο κατά του PKK, των δυνάμεων του PYD, αλλά και κατά της Ουάσιγκτον», είπε ο ιστορικός.

Ο Περίντσεκ τόνισε ότι «οι ΗΠΑ εξοπλίζουν το PKK με όπλα και το υποστηρίζουν οικονομικά».

«Οι ΗΠΑ νιώθουν άβολα με αυτή την επίθεση της Τουρκίας και έχουν ειδοποιήσει το PKK/PYD εκ των προτέρων για αυτήν την επιχείρηση.

 Επειδή οι ΗΠΑ βρίσκονται στο ίδιο μέτωπο με το PKK/PYD, ενώ η Τουρκία, η Ρωσία, το Ιράν και η Συρία είναι μαζί.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να λυθεί το συριακό πρόβλημα,  «η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας».

Η Τουρκία, η Ρωσία και η Δαμασκός θα πρέπει να συνεργαστούν σε αυτό το θέμα και να εκκαθαρίσουν τα στοιχεία που παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στοχεύει επίσης στην επίτευξη αυτού του στόχου. Αποσκοπεί στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και συμπίπτει με τα συμφέροντα της Συρίας και της Μόσχας.

Σε αυτό το στάδιο, αυτή η αεροπορική επίθεση πρέπει να υποστηριχθεί από χερσαία επιχείρηση και οι δυνάμεις PKK-PYD πρέπει να εκδιωχθούν πρέπει να αποκλειστούν από την περιοχή. Φυσικά, εάν υπάρξει χερσαία επιχείρηση από την Τουρκία, τότε πρέπει να συντονιστεί με τη Δαμασκό και τη Ρωσία», τόνισε ο ιστορικός.

ria.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr