Το Ισραήλ επιτέθηκε σε ιρανική βάση ηλεκτρονικών πληροφοριών και ακρόασης στη βόρεια Συρία

Ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε ιρανικές μονάδες  συλλογής πληροφοριών και ακρόασης
 για τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Συρίας και Κύπρου

Νοέμβριος 22, 2022. Ελλάδα.

Τα μέσα ενημέρωσης της Συρίας ανέφεραν ότι το πρωί του Σαββάτου, ισραηλινά αεροσκάφη, χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τη Μεσόγειο, επιτέθηκαν σε έναν αριθμό ιρανικών και συριακών στρατιωτικών τοποθεσιών στη βορειοδυτική Συρία, γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.

Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για αυτήν την επίθεση.

Ωστόσο, χθες, το σαουδαραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Al-Arabiya» έγραψε χαρακτηριστικά:

«Το Ισραήλ συνεχίζει να επιτίθεται σε πολλές ιρανικές τοποθεσίες στη Συρία , ενώ διατηρεί το σχέδιό του να εμποδίσει τις ιρανικές πολιτοφυλακές να εγκατασταθούν στη γειτονική χώρα, καθώς και να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων στη λιβανική Χεζμπολάχ.

 »Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν την Κυριακή, στο δίκτυο Al Arabiya, ότι το πρωί του Σαββάτου, ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε ιρανικές εγκαταστάσεις στην συριακή παράκτια περιοχή, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κέντρα συλλογής πληροφοριών και ηλεκτρονικών πληροφοριών από τον θαλάσσιο τομέα, μέρος της ιρανικής προσπάθειας να δημιουργήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία.

 

Στόχος έγινε και το Ναυτικό της Συρίας

 

Οι επιθέσεις είχαν επίσης στόχο τοποθεσίες που ανήκουν στο ναυτικό του συριακού καθεστώτος, του οποίου οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις εκμεταλλεύτηκαν οι Ιρανοί.

Το Ιράν κάνει εκτεταμένη χρήση των εγκαταστάσεων επικοινωνίας του συριακού στρατού, οι οποίες περιλαμβάνουν κεραίες ικανές να δέχονται κίνηση θαλάσσιων επικοινωνιών μεγάλης εμβέλειας, καθώς και κεραίες ναυτικών ραντάρ ικανές να εντοπίσουν πλοία στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Συρίας και Κύπρου.

Στην περιοχή βρίσκεται η κύρια ρωσική στρατιωτική βάση στη Συρία. Πρόκειται για τη Χμέιμιμ κοντά στη Λατάκια στη βορειοδυτική Συρία, η οποία με τη σειρά της μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες απευθείας στο κέντρο ελέγχου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις των σκαφών στη βορειοανατολική Μεσόγειο και δίνει μια απαραίτητη εικόνα της κατάστασης.

Το ιρανικό σύστημα συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών στη δυτική Συρία προορίζεται επίσης να βοηθήσει τη Χεζμπολάχ την ημέρα της εντολής εντοπισμού ναυτικών στόχων σε πραγματικό χρόνο προκειμένου να τους επιτεθεί με τη βοήθεια των παράκτιων πυραύλων που έστειλε το Ιράν στη Χεζμπολάχ, του ίδιου τύπου με αυτό που χτύπησε το Ahi Hanit στον 2ο πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

 

Το Ισραήλ, φυσικά, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτό και φροντίζει συνεχώς να μειώνει τις ιρανικές δυνατότητες συλλογής σε οποιοδήποτε σημείο της Συρίας.

Επιπλέον, οι πηγές ανέφεραν ότι από τις επιθέσεις σκοτώθηκαν δύο Σύροι στρατιώτες, οι οποίοι εργάζονταν υπό τη διοίκηση των Ιρανών.

Οι πηγές διευκρίνισαν επίσης ότι αυτές οι επιθέσεις έρχονται στο πλαίσιο της εκστρατείας για την καταστολή της ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας από όλες τις περιοχές στη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες στόχευαν σε τοποθεσίες του στρατού του συριακού καθεστώτος και στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ σπάνια επιβεβαιώνει αυτές τις επιθέσεις, αλλά επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να δρα ενάντια στις προσπάθειες του Ιράν να εγκαταστήσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Συρία.

Τους τελευταίους μήνες, οι επιθέσεις στα αεροδρόμια στη Συρία έχουν αυξηθεί, αφού η Τεχεράνη εισήγαγε λαθραία όπλα στις πολιτοφυλακές της στο συριακό έδαφος, μετά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισε όταν προσπάθησε να μετακινήσει νηοπομπές όπλων μέσω των συνοριακών σημείων μεταξύ Ιράκ και Συρίας το δρόμο τους προς τις αποθήκες στη Συρία ή τον Λίβανο.

nziv.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr