Σκόπια: Βούλγαροι αξιωματούχοι ήρθαν να προσκυνήσουν τους πεσόντες του «βουλγαρικού ιδεώδους» της ενοποίησης…


Νοέμβριος 5, 2022. Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της έντασης των διμερών σχέσεων Σόφιας- Σκοπίων, αντιπροσωπεία Βουλγάρων αξιωματούχων υποκλίθηκαν στη μνήμη των πεσόντων Βουλγάρων αξιωματικών και στρατιωτών στα στρατιωτικά νεκροταφεία στη Βόρεια Μακεδονία.

«Τα ανθρώπινα χέρια, όχι η φύση, προσπαθούν να σβήσουν τη μνήμη όσων έπεσαν στο όνομα του βουλγαρικού ιδεώδους της ενοποίησης. Κανείς δεν θυμάται τα ονόματα όσων πρόσβαλαν και βεβήλωσαν. Τα σβησμένα πρόσωπα παραμένουν, τα συντρίμμια λένε την αλήθεια πιο δυνατά », δήλωσε η αντιπρόεδρος  Ιλιάνα Γιότοβα, η οποία μαζί με τον πρώην Πρόεδρο Γκεόργκι Παρβάνοφ  απέτισαν φόρο τιμής στο βουλγαρικό στρατιωτικό νεκροταφείο στο χωριό Τσάπαρι του Μοναστηριού στη Βόρεια Μακεδονία.

Το νεκροταφείο χρονολογείται από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εκεί θάφτηκαν 214 Βούλγαροι στρατιώτες και αξιωματικοί. Είναι το πρώτο αναστηλωμένο βουλγαρικό στρατιωτικό νεκροταφείο στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας. 

Η αντιπρόεδρος κατέθεσε λουλούδια μπροστά στα επτά μνημεία Βούλγαρων αξιωματικών που είναι θαμμένα στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας «Αγίου Γεωργίου». Αυτά τα μνημεία είναι ένα από τα λίγα διατηρημένα από τα χιλιάδες μνημεία Βούλγαρων αξιωματικών στο έδαφος της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, όπως σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

«Οι βαλκανικοί λαοί έχουν μια δύσκολη και πολύ κοινή ιστορία. Όσο καλύτερα τη γνωρίζουμε, τόσο περισσότερο θα ζούμε με ειρήνη και κατανόηση», τόνισε η Ιλιάνα Γιότοβα.

 

«Για την ένωση σε μια χώρα»

 


«Οι πόλεμοι που έκανε ο στρατός μας δεν  ήταν απλοί πόλεμοι,  ήταν πόλεμοι για την απελευθέρωση των συμπατριωτών μας, για την ένωση σε μια χώρα. Ήμουν εδώ πριν από πολλά χρόνια, ήμουν στο στρατιωτικό νεκροταφείο στο Νόβο Σέλο, ξέρω ότι η χώρα μας και Συμπατριώτες διατηρούν τα στρατιωτικά νεκροταφεία στην Κροατία, την Ουγγαρία, σε άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο όπου οι στρατιώτες μας έβαλαν τα οστά τους. Αυτή είναι μια έκφραση μιας πολιτισμένης στάσης που πρέπει να διατηρηθεί για να περάσει το πνεύμα και η ιστορία στις γενιές», δήλωσε ο Γκεόργκι Παρβάνοφ.

dnes.dir.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr