Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου είπε πότε θα λάβουν τα F-16 από τις ΗΠΑ

«Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια δύναμη, ώστε  να απειλήσει την Τουρκία»


Νοέμβριος 4, 2022. Ελλάδα.

Ο Εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν  προέβη σε αξιολόγηση σχετικά με την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών  F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η διαδικασία φαίνεται πιθανό να ολοκληρωθεί εντός ενός ή δύο μηνών», όπως δημοσιεύει η Habertürk.

Ο Καλίν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την ατζέντα σε ζωντανή μετάδοση στο CNN Turk.

Απαντώντας στην ερώτηση «Θα δώσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες F-16 στην Τουρκία;» ο Καλίν   είπε ότι αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι η νέα δομή θα προκύψει μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 8 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Δεν είναι εύκολο να κάνουμε μια ακριβή εκτίμηση, αλλά φαίνεται πιθανό ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τους επόμενους έναν ή δύο μήνες. Όταν συμβεί αυτό, το ζήτημα των F-16 θα επιλυθεί τόσο από άποψη εκσυγχρονισμού (των υπαρχόντων)  όσο και την αγορά νέων F-16».


«Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στην G20»


Ο εκπρόσωπος του προέδρου ανέφερε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αναφέρει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πώς έπεισε τον Πούτιν να ενεργοποιήσει ξανά τον διάδρομο των σιτηρών.

Ο Καλίν αξιολόγησε επίσης τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την ίδρυση μεγάλου κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία.  Επεσήμανε ότι οι ενεργειακές υποδομές και οι αγωγοί της Τουρκίας είναι κατάλληλοι για τη μεταφορά αυτής της χωρητικότητας.

 

Σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας

 

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εντάσεις με την Ελλάδα, ο Καλίν είπε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία, δεν έχει τέτοια δύναμη, δεν έχει τέτοια ικανότητα», είπε προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Αναφερόμενος στον εξοπλισμό  των ελληνικών νησιών  τόνισε το μη στρατιωτικό καθεστώς τους και επεσήμανε ότι βρίσκεται ενάντια στις διεθνείς συμφωνίες.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αναδυθεί απειλή για την Τουρκία από τα νησιά. Και οι Έλληνες και οι Αμερικανοί το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ή περίπτωση να γίνει ένα λάθος βήμα εκεί», είπε ο Καλίν.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα κάνει εκλογές και ως εκ τούτου προσπαθεί να σύρει την Τουρκία στην προεκλογική εκστρατεία: «Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ανέβει πάνω από το αντιτουρκικό κύμα που εμφανίζεται στη Δύση κατά καιρούς», εκτίμησε.

 

haberturk.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr