ΥΠΕΞ Αλβανίας στην Άγκυρα- συζητήθηκε η έκδοση του ιδρυτή της Thodex


Νοέμβριος 1, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε στην Άγκυρα με την Αλβανή υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Όλτα Τζάσκα. Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκε και η έκδοση του Faruk Fatih Özer, ιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου του αποτυχημένου τουρκικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Thodex.

 

Οι δύο υπουργοί παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Ο υπουργός Τσαβούσογλου δήλωσε:

«Είχαμε πολύ παραγωγική συνάντηση. Υπάρχουν πολύ ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας, υπάρχουν δεσμοί αδελφοσύνης. Πέρυσι, αναβαθμίσαμε επίσημα τις σχέσεις μας σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Έχουμε εκτεταμένη και ευρεία συνεργασία σε πολλούς τομείς. Σήμερα, πραγματοποίησα την πρώτη συνάντηση της Ομάδας Πολιτικού Διαλόγου με την συνάδελφό μου. Σήμερα εξετάσαμε τις προετοιμασίες για την πρώτη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουμε το επόμενο διάστημα».

«Εστιάσαμε στα κύρια θέματα της ατζέντας. Υπάρχουν έγγραφα που πρέπει να υπογραφούν, άλλα τα έχουμε διαπραγματευτεί, άλλα δουλεύουμε.

 Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας αυξάνεται σημαντικά. Έχει αυξηθεί κατά 68 τοις εκατό πέρυσι. Ήταν 853 εκατομμύρια δολάρια . Φαίνεται ότι φέτος θα ξεπεράσουμε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Όταν εξετάζουμε αυτόν τον όγκο συναλλαγών, υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα υπέρ μας. Κάθε χώρα θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές της, αλλά είναι απαραίτητο να ισορροπήσουμε λίγο περισσότερο αυξάνοντας, για να αυξήσουμε την ποσότητα και την αξία των προϊόντων που μπορεί να μας πουλήσει η Αλβανία. 

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί η Συνεδρίαση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής».

«Είχαμε μια συνάντηση πριν από περίπου 2 χρόνια, τώρα περιμένουμε δέσμευση στην Αλβανία. Εάν υπάρχει τέτοιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, μπορούμε να πούμε ότι εξισορροπούμε αυτό το έλλειμμα με σημαντικές επενδύσεις. Περισσότερες από 600 εταιρείες μας επενδύουν στην Αλβανία. Αναλαμβάνουν επίσης σημαντικά έργα. Ως Τουρκία είμαστε στην πρώτη θέση όταν εξετάζουμε τις συνολικές επενδύσεις στην Αλβανία. 

Υπήρχαν κάποια προβλήματα που αντιμετώπιζαν σήμερα οι εταιρείες μας και τα μοιραστήκαμε επίσης.

 Θα προσφέρουμε την απαραίτητη υποστήριξη στην Αλβανία για να αναπτύξει την ικανότητα ασφάλειας και άμυνας. Γνωρίζουμε ότι τα διάφορα ιδρύματά μας υποστηρίζουν επίσης διαφορετικά αναπτυξιακά έργα στην Αλβανία».

 

«Θέσαμε το θέμα του ιδρυτής της THODEX»


Σχετικά με την έκδοση του Faruk Fatih Özer, ιδρυτή της Thodex, ο Τσαβούσογλου είπε: «Θέσαμε και το θέμα του FETÖ κατά τη συνάντησή μας. 

Ο FETÖ αποτελεί απειλή για κάθε χώρα στην οποία βρίσκεται. Σε κάθε χώρα, άλλη τρίτη χώρα χρησιμοποιεί ο FETÖ, το χρησιμοποιεί εναντίον μας, εναντίον της Αλβανίας.

 Ως εκ τούτου, είναι επίσης σημαντικό για την ασφάλεια της Αλβανίας. Έχουν γίνει ορισμένα σημαντικά βήματα.

 Σήμερα, μοιραστήκαμε τις απαραίτητες πληροφορίες για την έκδοση κάποιων ατόμων στην Τουρκία. Από την άλλη, θέσαμε και το θέμα της έκδοσης του ιδρυτή της Thodex, Faruk Fatih Özer, από την Αλβανία στη χώρα μας. 

Υπάρχει δικαστική διαδικασία, σήμερα φάνηκε το 4ο δικαστήριο. Το 5ο δικαστήριο θα διεξαχθεί στις 10 Νοεμβρίου . Αναμένουμε το άτομο αυτό να επιστραφεί στη χώρα μας με την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας το συντομότερο δυνατό. Είναι ένας απατεώνας που εξαπάτησε πολλούς πολίτες μας», είπε.


Αναγνώριση αδειών οδήγησης


Η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τζάσκα δήλωσε:

«Το καθήκον μας ως διπλωμάτες και πολιτικοί είναι να μετατρέψουμε τη φιλία, τους ανθρώπινους δεσμούς και την καλή θέληση σε ισχυρότερες σχέσεις, συνεργασία και εταιρικές σχέσεις. Ζήτησα από τον συνάδελφό μου (τον Υπουργό Τσαβούσογλου) να επιταχύνει και να βοηθήσει τις τοπικές διαδικασίες στη χώρα για να οριστικοποιηθεί η έναρξη ισχύος της συμφωνίας για την αναγνώριση των αδειών οδήγησης. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες από μέρους μας. «Πρόκειται για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία», είπε. 


Demirören Haber Ajansı - DHA

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr