Νέες κυρώσεις ΕΕ κατά Ρωσίας: Κόβεται η πρόσβαση σε ακόμη 4 ρωσικά μέσα ενημέρωσης


Δεκέμβριος 16, 2022. Ελλάδα.

Μετά το πρώτο βήμα, με την αποκοπή κυρίαρχων ρωσικών μέσων ενημέρωσης, το συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τελικά, σήμερα, πρόσθετες πλατφόρμες πληροφόρησης στις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. 

Οι νέες κυρώσεις προβλέπουν την απόσυρση των αδειών διανομής τεσσάρων ρωσικών μέσων ενημέρωσης. 

Αυτά είναι : NTV,  Russia 1, REN TV και Πρώτο Κανάλι.

Έτσι, δεν θα διατίθενται προς ενημέρωση στους πολίτες της ΕΕ, ούτε στον αέρα, ούτε στο διαδίκτυο, ούτε μέσω εφαρμογών της κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα το Συμβούλιο της ΕΕ το μέτρο επιβάλλεται ως μέσο αποτροπής της συνεχούς διεθνούς εκστρατείας παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας με στόχο την αποσταθεροποίηση γειτονικών χωρών και χωρών της ΕΕ. 

Προστίθεται ότι τα εν λόγω ΜΜΕ βρίσκονται υπό τον συνεχή έλεγχο της Μόσχας και έχουν χρησιμοποιηθεί για συνεχείς και συντονισμένες ενέργειες παραπληροφόρησης και στρατιωτικής προπαγάνδας, με τις οποίες δικαιολογείται η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Στην νέα παρτίδα κυρώσεων εμπεριέχονται πρόσθετα μέτρα κατά της εξαγωγής αγαθών και τεχνολογίας διπλής χρήσης ή που μπορεί να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση της άμυνας και της ασφάλειας της Ρωσίας. 

Ο κατάλογος των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις που συνδέονται με το ρωσικό στρατιωτικό και βιομηχανικό συγκρότημα διευρύνεται με την ένταξη άλλων 168 οντοτήτων.

 Σημαντικοί χημικοί και νευρικοί παράγοντες, εξοπλισμός νυχτερινής όρασης και ραδιοπλοήγησης, ηλεκτρονικά είδη και εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη ρωσική στρατιωτική παραγωγή δεν πρόκειται να διακινηθούν ελεύθερα.

Η ΕΕ επεκτείνει την απαγόρευση των εξαγωγών αεροπορικών και διαστημικών αγαθών και τεχνολογίας, με τις νέες κυρώσεις που επηρεάζουν τους κινητήρες των αεροσκαφών και τα μέρη των κινητήρων. Αυτή η απαγόρευση θα ισχύει για επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που σημαίνει από εδώ και στο εξής απαγόρευση της απευθείας εξαγωγής κινητήρων drone στη Ρωσία και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ενδέχεται να προμηθεύσει drones στη Ρωσία, ανέφερε η δήλωση.

Το Συμβούλιο της ΕΕ σημειώνει ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για το εμπόριο γεωργικών και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και των λιπασμάτων, μεταξύ χωρών εκτός ΕΕ και της Ρωσίας. Εισάγεται εξαίρεση για την επιστροφή της πρόσβασης σε κατασχεθείσα περιουσία σε οργανισμούς που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο διεθνές εμπόριο γεωργικών και τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και των λιπασμάτων.

Η ΕΕ δεσμεύει τα περιουσιακά στοιχεία δύο ακόμη ρωσικών τραπεζών και προσθέτει τη Ρωσική Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης στον κατάλογο εκείνων που υπόκεινται σε πλήρη απαγόρευση συναλλαγών. Θεσπίζεται απαγόρευση παροχής υπηρεσιών διαφήμισης της ΕΕ, έρευνας αγοράς και κοινής γνώμης στη Ρωσία.

Η ΕΕ θα επεκτείνει την απαγόρευση νέων επενδύσεων στη ρωσική ενέργεια, εκτός από την εξόρυξη άνθρακα και τις σημαντικές πρώτες ύλες.


Διεθνή media

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr