«Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν»


Δεκέμβριος 16, 2022. Ελλάδα.

 

Μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής των προέδρων του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και του Τουρκμενιστάν για το θέμα της μεταφοράς φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη, ακούστηκε η πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία, σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης του Μπακού.

Ο Αλεξάντερ Μπασκίν, εκπροσωπώντας την περιοχή του Αστραχάν στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος του πυθμένα της Κασπίας Θάλασσας. Ο Ρώσος γερουσιαστής το δικαιολόγησε με μια νομική σύμβαση για το καθεστώς μιας δεξαμενής.

Αλεξάντερ Μπασκίν

Ο γερουσιαστής Μπασκίν ισχυρίζεται ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στο Αζερμπαϊτζάν κατά μήκος του πυθμένα της Κασπίας.

Υπενθυμίζεται, οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και του Τουρκμενιστάν - Ιλχάμ Αλίεφ , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ, πραγματοποίησαν τριμερή σύνοδο κορυφής πριν από δύο ημέρες στο θέρετρο Αβάζα στις ακτές της Κασπίας του Τουρκμενιστάν. 

Ήταν η πρώτη εκδήλωση σε αυτή τη μορφή. Τα μέρη συζήτησαν θέματα τριμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μεταφοράς φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.

 Στη συνέχεια οι χώρες υπέγραψαν κοινή δήλωση για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

 

Φόβοι για την Gazprom

 

Η Μόσχα παραδοσιακά αντιτίθεται στην είσοδο του φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς αυτό θα αποδυνάμωνε τη μονοπωλιακή θέση της Gazprom στη γηραιά ήπειρο. 

Ωστόσο, μετά τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, η Ευρώπη αναζητά τρόπους να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και στο μέλλον να την εγκαταλείψει εντελώς. 

Το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν σε αυτό το πλαίσιο είναι μεταξύ των εναλλακτικών πηγών. Το Μπακού έχει ήδη υπογράψει μια δήλωση για να διπλασιάσει τις ετήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από το 2027. 

Την ίδια ώρα, οι συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη μέσω του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας έχουν γίνει ξανά επίκαιρες.

Ο γερουσιαστής Αλεξάντερ Μπασκίν, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε έναν από τους τοπικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους του Αστραχάν, αναφέρει ότι λόγω της επιδείνωσης της ενεργειακής κατάστασης στην Ευρώπη που προκαλείται από τις δυτικές αντιρωσικές κυρώσεις, οι προοπτικές κατασκευής ενός διακασπιακού αγωγού φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στο Μπακού με για την περαιτέρω μεταφορά του μέσω Τουρκίας συζητήθηκαν ξανά στην Ευρώπη.

  


Ο Αλίεφ, ο Ερντογάν και ο Μπερντιμουχαμέντοφ συζήτησαν τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στην Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας


«Κάποιοι δυτικοί ειδικοί, τρίβοντας τα χέρια τους χαρούμενα, λένε ότι αυτό είναι το κλειδί για την απελευθέρωση της Ευρώπης από τη λεγόμενη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Πιστεύω ότι αυτοί οι ειδικοί σπαταλούν ενέργεια σε τέτοιες διαβεβαιώσεις, οι οποίες είναι πλέον τόσο σπάνιες στις ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με το έγγραφο για το καθεστώς της Κασπίας, που υπογράφηκε από τα πέντε κράτη της Κασπίας, η συγκατάθεση για την υλοποίηση έργων που είναι ευαίσθητα στον τομέα της περιβαλλοντικής ασφάλειας πρέπει να δοθεί από όλα τα πέντε κράτη της Κασπίας. 

Λόγω μιας πιθανής απειλής για την περιβαλλοντική ασφάλεια της Κασπίας Θάλασσας, που αντιπροσωπεύεται από το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να συμφωνήσει στην κατασκευή του», γράφει ο Ρώσος γερουσιαστής.

Ο Μπασκίν προσθέτει ότι το «φιλικό» Τουρκμενιστάν δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την άρνηση της Μόσχας να επιτρέψει έναν αγωγό φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα. 

Διότι η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα είναι έτοιμες να λάβουν οποιαδήποτε ποσότητα φυσικού αερίου που παράγεται σε αυτή τη χώρα.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr