Κούρδοι: Η Συνάντηση στη Μόσχα Τουρκίας – Συρίας είναι εναντίον των Αμερικανών και της Κουρδικής Αυτόνομης Διοίκησης


«Το MSD εξέφρασε τη θέση του σχετικά με τη συνάντηση της Μόσχας»

Δεκέμβριος 31, 2022. Ελλάδα.

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD) εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μεταξύ Συρίας, Τουρκίας και Ρωσίας.

Ο Αλί Ραχμούν, μέλος του ηγετικού συμβουλίου του MSD, είπε στη Φωνή της Αμερικής ότι η Τουρκία, αφού απέτυχε να πραγματοποιήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, στράφηκε στο συριακό καθεστώς για να νικήσει την Αυτόνομη Διοίκηση.

Είναι γνωστό ότι πριν από λίγες ημέρες οι υπουργοί Άμυνας της Συρίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας καθώς και οι αξιωματούχοι ασφαλείας αυτών των χωρών συναντήθηκαν στη Μόσχα, και αυτή είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ τους από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία.

Ο Ραχμούν επέστησε επίσης την προσοχή σε έναν άλλο στόχο αυτής της συνάντησης και είπε:

«Η Τουρκία, μαζί με το συριακό καθεστώς και τη Ρωσία, θέλουν να αποδυναμώσουν την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και η συνεργασία τους με τους SDF στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντική, επομένως και τα τρία μέρη συμφωνούν σε αυτό,  ο συνασπισμός τους θέλει να εμποδίσει την δραστηριότητα της Αυτόνομης Διοίκησης και του HSD».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκανε δήλωση για τη συνάντηση της Μόσχας και την χαρακτήρισε ως εποικοδομητική συνάντηση.

Σύμφωνα με τη ρωσική ανακοίνωση, οι τρεις πλευρές έχουν συμφωνήσει σε πολλά σημεία, όπως η λύση της συριακής σύγκρουσης, το προσφυγικό πρόβλημα και η καταπολέμηση των ριζοσπαστικών ομάδων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των τριών μερών ως προς τον ορισμό αυτών των ομάδων, όπου η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές ομάδες ως τρομοκράτες, ενώ η Ρωσία και το συριακό καθεστώς τονίζουν ότι οι μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα είναι τρομοκράτες…

Σχετικά με αυτές τις ομάδες, ο δημοσιογράφος και πολιτικός σχολιαστής Ιντρίζ Χανάν υπενθύμισε ότι η Τουρκία τις χρησιμοποιεί για τα δικά της συμφέροντα.

Ο Χανάν συνέχισε: «Η Τουρκία θέλει να εκμεταλλευτεί το συριακό καθεστώς, το οποίο χτίστηκε ενάντια στη θέληση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, για να τη φέρει στον πόλεμο και επίσης να δικαιολογήσει την κατοχή της στο έδαφος της Συρίας από το καθεστώς».

Στο πλαίσιο αυτό, το MSD έκανε μια δημόσια δήλωση, στην οποία κάλεσε όλους τους Σύρους να ενώσουν τα χέρια και να παραμερίσουν τις διαφορές τους προκειμένου να καταρριφθεί η συμφωνία στη Μόσχα.

Ο Ραχμούν προειδοποίησε επίσης ότι η συμφωνία μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας υπό την επίβλεψη της Ρωσίας θα φέρει επικίνδυνα αποτελέσματα.

Είπε χαρακτηριστικά:

 «Η Τουρκία προσπαθεί να αναβιώσει τρομοκρατικές και τζιχαντιστικές ομάδες και να τις εξαπλώσει ξανά στην περιοχή, την οποία θέλει να χρησιμοποιήσει για τα δικά της συμφέροντα,  να εφαρμόσει την κατοχή, καθώς και να δημιουργήσει δημογραφική αλλαγή πέρα ​​από τα σύνορα της».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συναντώνται μαζί με το Ιράν στο πλαίσιο της Αστάνα από το 2017, έκτοτε και με τη συνεργασία των τριών αυτών χωρών έχουν γίνει πολλές αλλαγές στον χάρτη της Συρίας.

Οι παρατηρητές βλέπουν ότι με αυτή τη συνάντηση στη Μόσχα ξεκινά μια νέα φάση της σύγκρουσης στη Συρία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr