«Μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία έπονται τα Δυτικά Βαλκάνια και ο Καύκασος» - Στόχοι επέκτασης του ΝΑΤΟ», τούρκικη ανάλυση


Δεκέμβριος 10, 2022. Ελλάδα.

Με την πλήρη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το ΝΑΤΟ θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία περικύκλωσης της Ρωσίας από το ανατολικό και το βόρειο μέτωπο. 

Μετά από αυτό το διάστημα, και οι δύο χώρες φαίνεται να έχουν γίνει de facto μέρος του ΝΑΤΟ, αν και οι αντιρρήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται, γράφει ο Γιουτσέλ Οζντεμίρ [Yücel Özdemir ], αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας Evrensel.

 

Η αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από μόνη της αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα.

 Επομένως, η ένσταση της Τουρκίας δεν σημαίνει πολλά πέρα ​​από την παράταση της επίσημης διαδικασίας.

 Στόχος είναι να γίνουν μέλη δύο χώρες έως τον Μάιο, με την έγκριση 30 κρατών μελών. 

Αυτό δείχνει επίσης ότι η Τουρκία έχει λίγους μήνες για να πάρει αυτό που θέλει από τις δύο χώρες.

Η επόμενη διαδικασία, από την άλλη, θα προχωρήσει με επιτάχυνση προς την ανατροπή και τον έλεγχο των χωρών της Ευρώπης και του Καυκάσου, που βρίσκονται σε στενή επαφή με τη Ρωσία.

Αυτά που εκφράστηκαν στις δύο σημαντικές συνόδους κορυφής που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και στις αρχές αυτής της εβδομάδας δίνουν δίνουν τα δικά τους μηνύματα.


Η Μολδαβία…


Η πρώτη σύνοδος κορυφής είναι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι την περασμένη εβδομάδα. Εκτός από την Ουκρανία, στη συνάντηση αυτή προσκλήθηκαν επίσης η Μολδαβία, η Γεωργία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η νότια γειτονική της Ουκρανίας, Μολδαβία, βρίσκεται στο ραντάρ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

 Ο ιμπεριαλιστικός διχασμός στη χώρα, όπου είναι αποτελεσματικές και οι φιλορωσικές δυνάμεις, συνεχίζεται εδώ και λίγο καιρό, συνοδευόμενος από έντονη διπλωματική κίνηση. 

Βλέποντας τις εξελίξεις, η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε τη Μολδαβία πολύ κοντά στο δυτικό μέτωπο. 

Ως αποτέλεσμα, παρευρέθηκε για πρώτη φορά σε συνάντηση του ΝΑΤΟ.

 Η Μολδαβία, με πληθυσμό 2,8 εκατομμυρίων, η οποία έγινε υποψήφια μέλος της ΕΕ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αντιμετωπίζει το σοβαρό πρόβλημα  της «Υπερδνειστερίας». 

Αυτή η περιοχή, που κατοικήθηκε αρχικά από ρωσικό πληθυσμό, διακήρυξε την ανεξαρτησία της από την κεντρική κυβέρνηση, όπως στην περιοχή Ντονμπάς στην Ουκρανία.

 Από αυτή την άποψη, μοιάζει με την προπολεμική Ουκρανία. Εκτιμάται ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι σκληρή εάν η ένταξη στο ΝΑΤΟ μπει σοβαρά στην ατζέντα. Είναι από τις μελλοντικές πιθανότητες αυτή η περιοχή, η οποία δεν έχει άμεσα σύνορα με τη Ρωσία, να βρίσκεται στα σύνορα Μολδαβίας-Ουκρανίας και όπου ζουν περίπου 550 χιλιάδες άνθρωποι, να συνδεθεί με τη Ρωσία με δημοψήφισμα. Σημειωτέον ότι η «Υπερδνειστερία» ήταν επίσης αυτόνομη περιοχή κατά τη σοβιετική εποχή και δεν ήταν ποτέ απευθείας υπό τον έλεγχο της Μολδαβίας.


Η Βοσνία -  Ερζεγοβίνη


Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία προσκλήθηκε στη συνάντηση του ΝΑΤΟ. Ο σερβικός πληθυσμός που ζει στη χώρα είναι ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, η καταστολή των φιλορωσικών σερβικών δυνάμεων και η ένταξή τους σε μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι μεταξύ των σημαντικότερων στόχων της επόμενης περιόδου.

Αυτή η εικόνα επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βαλκανίων της ΕΕ στα Τίρανα στις αρχές της εβδομάδας. Όλοι οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ παρευρέθηκαν στη σύνοδο κορυφής, όπου οι μη μέλη της ΕΕ Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο και Μαυροβούνιο προσκλήθηκαν και έδωσαν μήνυμα ενότητας.

Κίνα και Τουρκία βρίσκονται στην περιοχή

Ο Έριχ Ραθφελντερ  [Erich Rathfelder], ο οποίος έγραψε ένα άρθρο για την Die Tageszeitung με τίτλο «Η Σερβία πρέπει να αποφασίσει» σχετικά με τη σύνοδο κορυφής, υπογραμμίζει τον στόχο της συνόδου κορυφής ως εξής:

«Στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες τελικά συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι μόνο η Ρωσία που προσπαθεί να επηρεάσει την περιοχή οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά. Η Κίνα και η Τουρκία συμμετέχουν επίσης έντονα στην περιοχή». (07.12.2022)


Η Σερβία…


Με το επιχείρημα ότι αυτές οι χώρες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την Ευρώπη, ο Ράθφελντερ προειδοποιεί τη Σερβία, η οποία είναι η «πύλη» της Ρωσίας για αυτόν τον λόγο. Επειδή η Σερβία επηρεάζει τις γειτονικές χώρες Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς και στο Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο.

Η ΕΕ, η οποία έδωσε το μήνυμα στη Σερβία να διακόψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία στη Σύνοδο Κορυφής των Τιράνων, δήλωσε ξεκάθαρα ότι όλες οι σχέσεις, ιδιαίτερα η υποψήφια ένταξη, θα εξαρτηθούν από αυτό. 

Ως πρώτο βήμα, ζητήθηκε από τη χώρα να ευθυγραμμίσει την «πολιτική της για τις θεωρήσεις» με την Ε.Ε. 

Η Σερβία, η οποία δεν απαιτεί βίζα από τους πολίτες πολλών χωρών, έχει γίνει ως εκ τούτου πρόσφατα ένας από τους ενδιάμεσους σταθμούς όπου οι αιτούντες άσυλο θέλουν να φτάσουν στην Ευρώπη. 

Οι αιτούντες άσυλο που ήρθαν στη Σερβία από την Κεντρική και Βόρεια Αφρική χωρίς βίζα προσπαθούν να περάσουν από εδώ σε χώρες της ΕΕ.

 

 Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, όπως και ο Ερντογάν, χρησιμοποιεί τους εισερχόμενους πρόσφυγες ως διαπραγματευτική δύναμη κατά της ΕΕ. Όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο φαίνεται να είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα μεταξύ ΕΕ και Σερβίας, ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ προσέφερε μια ενδιαφέρουσα φόρμουλα: «Πριν η Σερβία οφείλει αναγνωρίσει επίσημα την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου»

Οι εξελίξεις δείχνουν για άλλη μια φορά ότι ο ιμπεριαλιστικός αγώνας για διχασμό στην Ευρώπη δεν περιορίζεται στην Ουκρανία. 

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία κάποτε αναφερόταν με κάθε ευκαιρία, σύμφωνα με τα λόγια του Γενικού Γραμματέα Στόλτενμπεργκ, «δεν βρίσκεται στην ατζέντα σε σύντομο χρονικό διάστημα». 

Άλλωστε, με την επέκταση του μετώπου κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας, άνοιξε η πόρτα για να περιοριστούν οι σφαίρες επιρροής της.

 Μπορεί να φανεί ξεκάθαρα ότι οι κινήσεις της Ρωσίας και της Κίνας να περιορίσουν τις σφαίρες επιρροής τους στην Ευρώπη, οι οποίες ασκούνται από διάφορους κλάδους, θα οδηγήσουν σε νέες εντάσεις. 

Γιατί οι περισσότερες από τις πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν οι ιμπεριαλιστές στο όνομα της «σταθερότητας» καταλήγουν σε αστάθεια.

 Όπως φαίνεται στην Ουκρανία, αυτοί που καταπιέζονται από τις μάχες των ελεφάντων είναι οι αδύναμοι.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr