Τεταμένη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Τι συμβαίνει

Σήμερα, 10 Δεκεμβρίου 2022, ο δρόμος προς το Rudare έχει μπλοκαριστεί (φωτό από το δημοσίευμα)

Δεκέμβριος 10, 2022. Ελλάδα.

Η ένταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου αυξήθηκε ξανά το Σάββατο, μετά την αναφορά για αποκλεισμό δρόμων και ενεργοποίηση των σειρήνων.

Στο Rudare i Zveçani (σερβικά Zvečan ) και στο Leposavić -και οι δύο δήμοι με σερβική πλειοψηφία- οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί, ενώ σειρήνες έχουν ακουστεί και στη Βόρεια Μιτρόβιτσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Radio Free Europe από το πεδίο, τέσσερα φορτηγά και οκτώ οχήματα ασθενοφόρων εθεάθησαν στο Rudare, ενώ μασκοφόροι άνδρες και γυναίκες συγκεντρώθηκαν στο σημείο.

Οι εξελίξεις αυτές αναφέρθηκαν λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του πρώην αστυνομικού του Κοσσυφοπεδίου, Ντεγιάν Πάντιτς.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Τζελάλ Σβέσλα, δήλωσε ότι ο Πάντιτς συνελήφθη, καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι οργάνωσε την «τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της CEC στα βόρεια της χώρας».

Πιστεύεται ότι αναφέρθηκε στην επίθεση πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής - CEC στο βορρά, καθώς στελέχη αυτού του θεσμού σκόπευαν να ξεκινήσουν την προετοιμασία για τις εκλογές στους βόρειους δήμους.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε το Σάββατο την αναβολή των εκλογών - που ήταν προγραμματισμένες για τις 18 Δεκεμβρίου – και την πραγματοποίησή τους τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Οι εκπρόσωποι της Σερβικής Λίστας - του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο - παραιτήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, ως ένδειξη αντίθεσης στην απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να επαναταξινομήσει αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

Η Σερβική Λίστα, η οποία έχει την υποστήριξη του επίσημου Βελιγραδίου, έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στη διεξαγωγή εκλογών.

Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου αύξησε πρόσφατα την παρουσία της σε αυτό το τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, με στόχο, όπως ειπώθηκε, «να διασφαλίσει τους πολίτες».

Πριν από λίγες μέρες, ο επικεφαλής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο στην κυβέρνηση της Σερβίας, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι «η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει δικαίωμα να πάει στο βορρά» και ότι η Σερβία «θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει δυνάμεις ασφαλείας, τουλάχιστον χιλίων μελών,  στο Κοσσυφοπέδιο».

Λόγω των πρόσφατων επεισοδίων, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από το Κοσσυφοπέδιο να αναβάλει τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr