Εγκρίθηκε η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης


Ιανουάριος 2, 2022. Ελλάδα.

Το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αναγνώρισε νόμιμα τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου την απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποχωρήσει από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των γυναικών και την πρόληψη της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Την είδηση ​​ανακοίνωσε ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός «TRT».

Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι οριστική και νομικά δεσμευτική.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Μαρτίου 2021 δημοσιεύτηκε το διάταγμα Ερντογάν για την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία τέθηκε σε ισχύ τρεις μήνες αργότερα.


Προηγουμένως, τα τουρκικά δικαστήρια απέρριψαν επανειλημμένα προσφυγές κατά αυτού του διατάγματος.

Η απόφαση της τουρκικής ισλαμικής κυβέρνησης για αποχώρηση  δικαιολογήθηκε ότι η σύμβαση φέρεται να ενθαρρύνει τη βία υπονομεύοντας τις οικογενειακές δομές.

Οι πολέμιοι της απόφασης υποστήριξαν ότι η συμφωνία και η νομοθεσία που ψηφίστηκε μετά την εφαρμογή της θα πρέπει να εφαρμοστεί πιο αυστηρά.

Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που επικύρωσε τη σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που εγκρίθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Η Σύμβαση αποσκοπεί στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της ενδοοικογενειακής βίας, και στον τερματισμό της νομικής ατιμωρησίας των δραστών.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr