Οργή στους Τουρκοκύπριους για φετβά το «φύλο» της γυναίκας ανήκει στον άνδρα της


«Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο βόρειο τμήμα της διαιρεμένης πρωτεύουσας, Λευκωσίας», γράφει το αραβικό δημοσίευμα

Ιανουάριος 19, 2023. Ελλάδα.

Η φετβά (=απόφαση βάσει του ισλαμικού νόμου) ενός μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη, που απευθύνεται στις γυναίκες, να αποδέχονται δεόντως την «πρόσκληση του συζύγου πριν τον ύπνο» για συνεύρεση έχει προκαλέσει οργή σε πολλούς Τουρκοκύπριους, οι οποίοι θεώρησαν την «απόφαση ως εισαγόμενη από το  φονταμενταλιστικό Ισλάμ στην κοσμική κοινωνία τους», όπως το έθεσαν.

«Δεν ζούμε σε μια θεοκρατία. Εδώ δεν είναι ούτε Αφγανιστάν ούτε Ιράν, κύριε!», είπε η Ντογούς Ντεριά, ανώτερος βουλευτής του αριστερού Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP) στο εθνικά διαχωρισμένο Κατεχόμενο από τους Τούρκους, βόρειο τμήμα της Κύπρου.

Η Ντεριά οδήγησε ένα κύμα καταδίκης κατά του Αχμέτ Όνσαλ, του διορισμένου από τους Τούρκους επικεφαλής του Τουρκοκυπριακού Τμήματος Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Ο Όνσαλ φέρεται να είπε στις γυναίκες κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος στις αρχές του μήνα σχετικά με τις υποχρεώσεις του γάμου, που σύμφωνα με το Ισλάμ είναι απαραίτητο για τις γυναίκες να παντρεύονται χωρίς καθυστέρηση και να κάνουν παιδιά γιατί ο γάμος «δεν είναι μόνο ευχαρίστηση».

 Το «φύλο» της παντρεμένης είναι περιουσία του άνδρα

Ο Όνσαλ είπε επίσης ότι οι γυναίκες πρέπει να μείνουν μακριά από τους άνδρες εκτός από τους συζύγους τους, για να «προστατέψουν την αρετή τους» και να διαφυλάξουν την περιουσία των ανδρών τους. Πρόσθεσε ότι οι άνδρες είναι επίσης υποχρεωμένοι να πληρώνουν τη διατροφή των συζύγων τους όσον αφορά την τροφή, τη στέγαση και την ένδυση, υποδεικνύοντας ότι ο Θεός απεχθάνεται το διαζύγιο.

Η Ντεριά επέκρινε τον επικεφαλής του τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων, περιγράφοντάς τον ότι παρουσιάζει τις «φαντασίες του να υποτάσσει τις γυναίκες μέσω του λόγου του Θεού» και επέμεινε ότι δεν υπάρχει θέση για θρησκευτικές επιταγές σε ένα κράτος που λειτουργεί υπό τον κανόνα του κοσμικού δικαίου.

«Έχει ξεπεράσει τις αρμοδιότητές του και τον τομέα ευθύνης του», είπε η Ντεριά για τον Όνσαλ.

Πρόσθεσε ότι ο Όνσαλ «θεωρεί τις γυναίκες ως θεματοφύλακες και τους άνδρες ως μηχανές χρημάτων. Δεν βλέπει τις γυναίκες ως ανθρώπινα όντα, αλλά ως «εμπόρευμα» που ανήκουν στους άνδρες».

«Θέλουμε να ξέρει ότι οι Τουρκοκύπριες δεν ρωτούν τους άντρες τους πόσα παιδιά θα κάνουν, τι δουλειά θα κάνουν, αν θα χωρίσουν ή όχι... Δεν θα σας επιτρέψουμε να μας επιβάλετε τον φονταμενταλιστικό τρόπο ζωής σας στις  γυναίκες στη χώρα μας», πρόσθεσε η Ντεριά.

Ο Ονσάλ υπερασπίστηκε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι οι απόψεις του ήταν σύμφωνες με τις διδασκαλίες του Ισλάμ.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές από 46 συνδικάτα και άλλες οργανώσεις άντεξαν τη βροχή τη Δευτέρα και βγήκαν στους δρόμους στο βόρειο τμήμα της διαιρεμένης πρωτεύουσας, Λευκωσίας, για να εκτονώσουν την οργή τους κατά του Όνσαλ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr