Σουηδός ακροδεξιός ηγέτης: Ο Ερντογάν είναι «ισλαμιστής δικτάτορας»


Ο Ερντογάν «εκλέγεται από τον λαό, ναι. Αλλά το ίδιο και ο Πούτιν με αυτή την έννοια», είπε ο Åkesson

Ιανουάριος 19, 2023. Ελλάδα.

Ο θυμός έχει αυξηθεί στη Σουηδία με τον Ερντογάν για την αναστολή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς που υποστηρίζει την κυβέρνηση στη Σουηδία περιέγραψε, τον Τούρκο

Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «ισλαμιστή δικτάτορα», στο πλαίσιο του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την ένταξη της Στοκχόλμης στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

 

Ο Jimmie Åkesson και το κόμμα του, «Σουηδοί Δημοκράτες», δεν κατέχουν θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά αποτελούν την κύρια δύναμη υποστήριξης του συντηρητικού πρωθυπουργού Ulf Kristersson στο Κοινοβούλιο, κάλεσε τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος να μην παραχωρήσει πολλά στον Τούρκο πρόεδρο για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

 

«Δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά», είπε σε συνέντευξή του στην καθημερινή Dagens Nyheter.

 «Επειδή πάνω από όλα, είναι ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και ένας δικτάτορας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

 

Ο Åkesson πρόσθεσε, “Είμαι ηγέτης ενός αντιισλαμιστικού κόμματος και έχω ισχυρές απόψεις για έναν ισλαμιστή δικτάτορα όπως ο Ερντογάν. Ναι, ο λαός τον εξέλεξε, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης εκλεγμένος».

 

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια στιγμή που οι σουηδοτουρκικές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ φαίνεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

 

Και ο Σουηδός πρωθυπουργός θεώρησε τον Ιανουάριο ότι η Άγκυρα ζητά πράγματα που η Στοκχόλμη δεν μπορεί και δεν θέλει να δώσει.

 

Ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, επιβεβαίωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή.

 

Αυτό έγινε αφού μια φιλοκουρδική ομάδα κρέμασε ένα ομοίωμα του Ερντογάν από τα πόδια του μπροστά από το δημοτικό κτίριο της Στοκχόλμης, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο, τον οποίο χαρακτήρισε «δικτάτορα».

 

Η τουρκική και η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασαν έντονα το περιστατικό, το οποίο πυροδότησε συζήτηση στη Σουηδία σχετικά με την ανάγκη να μην περιοριστεί η ελευθερία έκφρασης και διαδήλωσης.

 

Η Τουρκία εμποδίζει τη Σουηδία, καθώς και τη Φινλανδία, να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και συμμαχικές οργανώσεις που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατικές».

 

Παρά τη σύναψη μνημονίου κατανόησης στα τέλη Ιουνίου μεταξύ των τριών χωρών, η Τουρκία πιστεύει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν ακόμη ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, ειδικά όσον αφορά την έκδοση Τούρκων πολιτών που η Τουρκία θέλει να δικαστούν με την κατηγορία της «τρομοκρατίας».

 

Η σουηδική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η σουηδική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και έχει τον τελευταίο λόγο σε αυτές τις υποθέσεις.


France 24

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr